Aanhoudingen voor smokkel 500 kilo coke

Het Cargo Harc Team Schiphol heeft zes verdachten aangehouden in een onderzoek naar internationale handel in cocaïne. Het gaat om vijf mannen en één vrouw, uit Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam. Ze zouden onder andere betrokken zijn bij de smokkel van 500 kilo coke die verstopt was in een kermisattractie (foto). 

De cocaïne was verstopt in de holle armen van een zogenoemde slingshot, een bal die met elastieken de lucht wordt ingeschoten. De kermisattractie was per boot vanaf Curaçao naar Nederland verscheept en werd al in april 2016 door de Douane in de Rotterdamse haven onderschept. De partij vertegenwoordigde een straatwaarde van 15 miljoen euro.

1,1 miljoen euro aan cash

De gevonden cocaïne leidde uiteindelijk naar de nu aangehouden verdachten. In september en oktober van dit jaar werden tijdens verschillende dagen op twaalf locaties in de regio’s Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam en op Curaçao doorzoekingen gedaan. Het ging daarbij om zowel woningen als bedrijfspanden. In totaal werd  beslag gelegd op 13 kilo cocaïne, cash geld ter waarde van ruim 1,1 miljoen euro en zeven personenauto’s. Verder werden zes vuurwapens met munitie gevonden.

Advanced Search Teams

Bij de doorzoekingen werden Advanced Search Teams van het Ministerie van Defensie ingezet. Deze teams zijn onder andere gespecialiseerd in het zoeken naar verborgen ruimtes. In een woning in Zoetermeer werd in een verborgen ruimte ruim 400.000 euro cash aangetroffen. In een andere woning werden ook grote geldbedragen aangetroffen op diverse ongebruikelijke plaatsen zoals in de meterkast en de schuur.

Vuurwapens

Vier van de aangehouden verdachten zitten nog vast. Zij worden verdacht van handel in en bezit van cocaïne, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Drie van hen worden daarnaast ook verdacht van verboden wapenbezit.