Advocaat houdt kantoor op politiebureau

Op een politiebureau in Breda houdt bij wijze van proef enige tijd elke dag een strafrechtadvocaat kantoor. Volgens een bericht in BN/De Stem verloopt dat experiment voorspoedig. Voordeel: er is juridische bijstand bij snelle afdoening zonder rechter.

Strafblad

Officier van justitie Linda van den Oever en de Bredase strafrechtadvocaat Erik Thomas (foto) zijn beide tevreden omdat het kennelijk winst oplevert voor verdachte en Openbaar Ministerie. Het gaat om zogeheten ZSM-procedures waarmee politie en OM simpele strafzaken zo snel mogelijk af te handelen, meestal met een boete of werkstraf. Dat kan als gevolg hebben dat een verdachte instemt en dan met een strafblad thuiskomt waarmee hij achteraf niet blij is. Er zijn ook geluiden dat ZSM-procedures zwaardere sancties opleveren.

Definitief

Volgens Erik Thomas kunnen zaken nu snel, goed en definitief af worden gedaan. Thomas tegen BN/De Stem: ‘Soms moet je tegen een cliënt zeggen dat hij beter kan bekennen dan het op een heel moeilijke rechtszaak te laten aankomen. Dat is dan beter voor de cliënt én voor het systeem.’ Het project is 1 maart gestart. Uitgangspunt is dat geen verdachte het politiebureau nog verlaat zonder met een advocaat te hebben gesproken. Tussen 09.00 en 20.00 is er altijd een advocaat op de zogeheten ZSM-locatie in de buurt van het hoofdbureau van politie.

Gratis

Mede-initiatiefnemer Erik Thomas zegt dat de advocaten de verdachten voor de duur van de proef gratis bijstaan. De politie verschaft een werkruimte en wifi. De advocaat neemt zijn laptop mee.

Volgens Thomas zijn er advocaten die gruwen van de gedachte in een politiebureau te moeten werken. Hij vindt dat strafrechtjuristen zich soms ‘opnieuw moeten uitvinden’.

Volgens de ZSM-coördinator van het OM in Breda kijkt het ministerie van Justitie ‘belangstellend’ mee en is er een kans dat de werkwijze ook in andere delen van het land van start gaat.