Sommige verdachten en advocaten wél bij zitting Marengo-proces (UPDATE2)

De rechtbank  van Amsterdam heeft besloten dat verdachten in het Marengo-proces die dat willen toch fysiek op de komende zitting over hun voorlopige hechtenis kunnen verschijnen. Vijf advocaten van het kantoor Ficq & Partners hebben daarop laten weten dat ze dan daar deze verdachten toch zullen bijstaan. Eerder was het voor verdachten niet mogelijk aanwezig te zijn en weigerden de advocaten naar de zitting te komen.

Kiezen

De komende weken zijn er vier zittingsdagen gepland in het proces waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is. De rechtbank heeft woensdag besloten dat op de eerste dagen (18 en 19 mei) zaken van verdachten worden behandeld die ervoor kiezen niet bij de zitting aanwezig te zijn. Op de twee andere dagen (27 en 28 mei) komen de verdachten die dat wel willen.

Ridouan Taghi heeft laten weten niet te zullen komen. Zijn advocaat Inez Weski komt wel, maar zegt het te betreuren dat de onderwerpen waarover gesproken kan worden door de verdediging ’tot een minimeter’ zijn beperkt.

De rechtbank wil tijdens de zittingen vrijwel uitsluitend en in beperkte zin over de eventuele verlenging van de voorlopige hechtenis spreken.

Maximaal een uur

De advocaten van onder meer Saïd en Mohamed Razzouki hadden in een brief aan de rechtbank laten weten dat ze hun werk niet goed kunnen doen door de corona-maatregelen. Ze schreven dat het tijd wordt ‘dat ondanks de coronabeperkingen de verdedigingsrechten serieus worden genomen’.

De rechtbank had vanwege de coronacrisis beperkingen opgelegd. Zo mochten de verdachten niet fysiek aanwezig zijn bij de tussentijdse zitting in de zaak op 18 en 19 mei en tijdens de behandeling van hun eigen zaak inbellen via een videoverbinding. Daarvoor krijgen ze van de gevangenissen maximaal een uur de tijd. Volgens de advocaten is door dit soort maatregelen geen vertrouwelijk overleg mogelijk tussen advocaat en cliënt en daardoor kan er geen sprake zijn van een eerlijk proces.

In de wet staat dat verdachten altijd bij hun eigen zaak aanwezig mogen zijn als zij dat willen. Ridouan Taghi heeft de rechtbank al laten weten geen gebruik te maken van de videoverbinding, aldus zijn advocaat Inez Weski.

Pleitnota’s

Ook mogen de advocaten niet op de gebruikelijke manier pleiten. De rechtbank wil ruim van tevoren de pleitnota’s ontvangen en zal deze dan kort samenvatten op de zitting. Advocaat Bénédicte Ficq: ‘Ik wil niet dat de rechtbank bepaalt wat de hoofdpunten zijn uit mijn pleidooi. Dat bepaal ik lekker zelf. Ik wil zelf aan het woord zijn. Ik wil dat de pers dat kan volgen. Ik wil dat de pers naar buiten brengt wat zij belangrijk vinden en niet wat de rechtbank belangrijk vindt.’

Eris-proces

De vijf advocaten zeggen dat de maatregelen zonder overleg met hun kantoor zijn genomen en dat dit in strijd met de wet is. De raadslieden kunnen ook de zittingen van medeverdachten veelal niet volgen, ook niet via een livestream. Opvallend is dat deze vergaande coronamaatregelen (zoals ook het vervoer van verdachten naar de rechtbank) in het Eris-proces niet gelden. Daarin staan verschillende Caloh Wagoh-leden terecht.

In dit andere grote strafproces staat een groep verdachten terecht die ook in opdracht van Taghi liquidaties zou hebben gepleegd. De rechtbank Midden-Nederland heeft dat proces heel anders georganiseerd. De verdachten konden daar bijvoorbeeld wel fysiek aanwezig zijn.

‘Zinloos’

In een brief aan de rechtbank schrijven de vijf advocaten van Ficq & Partners dat ze door de coronarestricties van de Amsterdamse rechtbank niet zullen verschijnen in de rechtszaal: ‘Wij achten het zinloos om op deze zittingen namens de cliënten op te treden’, staat in de brief.

In de zaak Marengo staan zeventien verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord.