‘Agent verkocht uniformen en portofoon’

Een van corruptie verdachte Limburgse agent verkocht een paar politie-uniformen en een portofoon à 7500 euro. Dat hebben betrouwbare bronnen gemeld aan De Limburger. In augustus zijn twee agenten uit Geleen en Heerlen aangehouden.

Bijvangst

Ze zijn verdacht van lekken van vertrouwelijke politie-informatie tegen betaling. Het gaat om een 50-jarige man en een 25-jarige vrouw. Ze kwamen in beeld in het onderzoek naar de moord op Sven Prins uit Brunssum. Om die liquidatiezaak open te breken, zouden drie undercover-agenten zijn ingezet. Op deze manier kwam de informatie over de politiemollen boven. Een politiechef sprak na de arrestatie van de mollen van ‘bijvangst’. De gelekte informatie heeft volgens hem niets te maken met de zaak-Prins.

Gewild

De portofoon was aangesloten op het interne communicatiesysteem C2000. Hierdoor kunnen criminelen stiekem meeluisteren met agenten, recherche en de meldkamer en zich op de hooge stellen van actuele politieacties. Uniformen zijn onder criminelen gewild omdat ze bij snelle acties de indruk kunnen wekken dat er politie bezig is. Overigens wilde het Openbaar Ministerie in Limburg geen commentaar geven over de portofoon en de politiepakken die aan criminelen zouden zijn verstrekt.

De twee verdachte agenten zijn voorlopig op vrije voeten gesteld door de rechtbank in Maastricht. Hiertegen is het Openbaar Ministerie in beroep gaan, vanwege ‘recidivegevaar’.