Amerikaanse Hooggerechtshof kijkt naar doodstraf

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat bekijken of de executiemethodes die worden gebruikt voor de doodstraf nog wel aan de regels voldoen. De afgelopen maanden zijn meerdere executies uit de hand gelopen: de veroordeelden overleden langzaam en met veel lijden.

De advocaten van drie terdoodveroordeelden eisen dat de doodstraf wordt opgeschort vanwege de mislukte pogingen. Ze doen daarbij een beroep op de grondwet, waarin is opgenomen dat gruwelijke straffen verboden zijn.

Europese fabrikanten van verdovingsmiddelen weigeren mee te werken aan de doodstraf, en leveren daarom hun middelen niet meer aan de Amerikaanse autoriteiten. Sindsdien wordt naar een alternatief gezocht. Volgens de advocaten raken de veroordeelden daar niet voldoende bedwelmd, zoals met de Europese middelen wel gebeurde.

Sommige executies werden eerder al uitgesteld vanwege de eerder mislukte pogingen. Het Hooggerechtshof bepaalde vorige week dat er een man, die eigenlijk in april al om het leven zou worden gebracht, alsnog geëxecuteerd mocht worden. In de tussentijd is betere apparatuur aangeschaft, waardoor aders makkelijker gevonden kunnen worden, en de dosis van het dodelijke middel is verhoogd.