Amerikaanse kustwacht onderschept coke ter waarde van 1,5 miljard dollar

De Amerikaanse kustwacht heeft tijdens een operatie van drie maanden totaal 27.000 kilo cocaïne onderschept in het Caraïbisch gebied en de Grote Oceaan. De drugs zouden een waarde hebben van bijna 1,5 miljard dollar. Tijdens de operatie kwam ook de Nederlandse marine in actie.

Gedurende een periode van drie maanden, die begin augustus eindigde, werden meer dan 24 verdachte schepen gecontroleerd. Aan de operatie deden tien vaartuigen mee, waaronder het Nederlandse Marineschip Zr. Ms. Holland. Daarvan was al bekend dat het begin juli 325 kilo cocaïne onderschepte. De vangst van de 1000 kilo coke die vorige week door de Ms. Holland uit zee werd gevist maakt geen onderdeel uit van het totaal van 27.000 kilo die tijdens de operatie in beslag werd genomen.

Florida

De lading van 27.000 kilo werd op 5 augustus aan land gebracht in Port Everglades in Florida. Niet eerder werd er door de Amerikaanse kustwacht in een keer zo veel cocaïne aan land gebracht. In de herfst van vorig jaar werd tijdens een gelijksoortige operatie de helft aan coke gepakt.

Naast de cocaïne werd de afgelopen drie maanden ook nog een halve ton marihuana onderschept.