Amsterdam opgeschrikt door twee explosies (UPDATE2)

In de Leidsestraat in het centrum van Amsterdam en in Amsterdam-Nieuw-West zijn woensdagochtend explosies geweest. Die hebben grote schade aangericht. Twee medewerkers van het restaurant in de Leidsestraat raakten lichtgewond. De politie heeft twee verdachten aangehouden.

(beeld Michel van Bergen)

EOD

In de Leidsestraat is rond 04.45 het pand van steak- en pizzazaak Crystal beschadigd. De glazen deuren gingen eraan, maar ook naburige panden liepen schade op. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ter plaatse gekomen om te assisteren bij het onderzoek. Dat betekent dat de politie denkt dat er mogelijk sprake is geweest van een explosief, en geen ontploffing van zwaar vuurwerk.

In het centrum heeft de politie na aanwijzingen van een omstander twee verdachten aan kunnen houden. Het zijn jongens van 18 en 19 jaar oud uit Amsterdam en Hilversum.

Even na 05.00 merkte de getuige op dat een duo zich verdacht gedroeg op de hoek van de Leidsestraat met de Prinsengracht. Daarna zag de getuige dat de twee naar de horecagelegenheid liepen en dat ze iets op de ruit plakten. Kort daarna renden ze weg en volgde er een knal. De getuige hield de jongens in de gaten en waarschuwde de politie.

Ramen

Er was ook een ontploffing op de Johan Huizingalaan. De ingang van een bedrijfspand liep schade op en er zijn meerdere ramen gesprongen.

In 2020 is dit pand al eens beschoten door een automatisch vuurwapen. In het pand was toen, net als nu, voetbalschool voetbalschool Indoor Soccer West gevestigd. Het pand werd na de schietpartij enige tijd gesloten door de burgemeester.