Amsterdam wil zelfstandige prostituees

De gemeente Amsterdam onderzoekt of het mogelijk is om prostituees hun eigen bedrijf te laten runnen. De gemeente is op zoek naar een partij die eigenaar wil worden van vijf panden waar prostituees zelfstandig kunnen werken. Daardoor zouden pooiers, voor wie de prostituees nu werken, buitenspel worden gezet.

De gemeente probeert al jarenlang De Wallen op te schonen, maar dat wil niet echt vlotten. Er is inmiddels 140 miljoen gestoken in onder meer het opkopen van panden, en nu is het geld op. Dit nieuwe plan moet bijdragen aan het project van de gemeente om misstanden in de prostitutie, zoals mensenhandel en uitbuiting, te voorkomen.

Vijftig prostituees

De gemeente Amsterdam heeft vijf panden op De Wallen beschikbaar gesteld. Daar zijn negentien werkplekken voor ongeveer vijftig prostituees. De panden zijn in 2007 opgekocht van seksbaas Charles Geerts. Als er geen betrouwbare partij wordt gevonden om de panden aan te verkopen, gaat de gemeente bekijken of het zelf de ruimtes aan prostituees kan verhuren.

Het stadsbestuur gaat eerst de risico’s bekijken, waarna een voorstel aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Als het plan doorgaat, kunnen prostituees op zijn vroegst vanaf juli een eigen zaak beginnen in het pand.