Atleet Roelf B. krijgt vijf jaar cel voor drugshandel Sziget (UPDATE)

De Nederlandse ex-atleet Roelf B. (22) en zijn schoolvriend Gert-Jan N. (23) hebben vijf jaar cel gekregen voor drugshandel op het Hongaarse muziekfestival Sziget, in augustus 2019. Beide mannen bekenden schuld. B. accepteerde met de bekentenis een celstraf van acht jaar. N. accepteerde een strafvoorstel van tien jaar cel. Die straffen vallen dus flink lager uit.

Levenslang ontlopen

De twee vrienden uit Stadskanaal kregen in april een strafvoorstel van het Hongaarse Openbaar Ministerie. Als B. en N. de voorstellen niet hadden geaccepteerd, hadden ze kans gemaakt op een levenslange gevangenisstraf. De rechter deed maandag al uitspraak in de zaak.

Prijslijsten

Topsprinter Roelf B. en Gert-Jan N. hadden eerder al bekend. Het tweetal werd op het festival betrapt met 6.700 xtc-pillen, 128 gram wiet en 451 kant-en-klare joints. De drugs (straatwaarde circa 300.000 euro) verkochten ze vanuit hun tent. Een groot deel werd gevonden in een auto van de twee. Ook hadden ze 5.000 prijslijsten bij zich om uit te delen. Op die lijsten stond het telefoonnummer van N. Daarom wordt hij als het ‘hoofd van de organisatie’ gezien en is zijn strafvoorstel hoger. Hij kocht de drugs in Nederland in. Daarna vroeg hij zijn jeugdvriend om mee te doen.

Hongarije is een van de strengste landen binnen Europa als het gaat om anti-drugsbeleid.