Bandidos niet langer verdacht van wapenhandel

De Bandidos die terechtstaan voor de rechtbank in Maastricht op verdenking van onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie worden niet meer verdacht van wapenhandel. Dat bleek dinsdag op de zitting.

Geweren

Er zijn op 27 mei 2015 in een garage in Geleen wel vijf raketwerpers, negen skorpion-machinepistolen, zeven AK-47-geweren, en vele andere wapens en explosieven gevonden, maar die zaak is afgesplitst. Deze verdachte (Johan K.), die volgens de politie wapens betrok uit Bosnië, staat separaat terecht. De 26 Bandidos-verdachten, die op vrije voeten zijn, blijven verdacht van voorhanden hebben van wapens, en sommige van afpersing. Daarnaast zijn er familieleden en vrienden die verdacht zijn van witwassen.

Tientallen getuigen

Onderzoek in Bosnië-Herzegovina bracht de naam van Bandidos-president Harrie Ramakers uit Nieuwstadt naar voren, hij zou contact hebben met de Bosniërs Mario P. en Leon M.. Die laatsten zouden ook grote wapentransporten naar onder andere Nederland hebben georganiseerd. Die aanklacht tegen Ramakers en anderen is nu verdwenen uit de tenlastelegging.

Bandidos-president Harrie Ramakers was één van de zes mannen die aanwezig was ter zitting. De advocaten van de verdachten willen tientallen getuigen horen. Het dossier beslaat inmiddels tienduizenden pagina’s.

Het Openbaar Ministerie is vorig jaar een civiele procedure begonnen om de club te verbieden. Het ministerie van Justitie werkt aan een wettelijk verbod op MC’s.

De inhoudelijke behandeling zal pas in 2018 zijn.

Zie ook

Betalen aan zware jongens met een hesje