‘Bandidos wilden oorlog ontketenen’

De Bandidos die in mei de confrontatie zochten met leden van de rivaliserende motorclub Red Devils in Sittard, wilden daarmee een ‘oorlog’ ontketenen. Ze wilden met de aanval laten zien dat ‘Nederland’ van hen is. Dat blijkt uit gesprekken tussen leden van de Bandidos die werden afgeluisterd door de politie.

De Limburgse kranten hebben verslagen van de gesprekken gelezen omdat zij inzage hebben in het strafdossier tegen de Bandidos die in mei werden gearresteerd bij een reeks invallen. Voor en tijdens de confrontatie met de Red Devils, waarbij werd geschoten, werden sommige Bandidos al door de politie in de gaten gehouden met volg- en afluisterapparatuur in hun auto’s.

Duitse of Deense leden invliegen

Volgens de Limburgse kranten hebben de Bandidos het meerdere keren over het uitbreken van een oorlog, en bespreken ze hoe ze zich zullen bewapenen. Ook wordt er gesproken over clubleden uit Duitsland of Denemarken die zouden helpen bij de oorlog.

Uit het dossier blijkt dat de Bandidos vanaf januari van dit jaar op zoek waren naar een confrontatie met de Hells Angels. Dat liep steeds met een sisser af, maar op 7 mei belaagden Bandidos leden van de aan de Hells Angels gelieerde Red Devils bij een café in Sittard. De Bandidos gingen weg toen er vanuit het café werd geschoten.

Ze zijn toen naar het clubhuis van de Hells Angels in Kerkrade gegaan. Die waren op dat moment niet aanwezig.

Belgische tip

Een aantal weken later begon de politie een grote actie tegen de Bandidos, waarbij tientallen personen werden opgepakt. Het onderzoek naar de motorclub begon in 2014 na een tip van de Belgische autoriteiten over drugslijnen die de Bandidos zouden hebben opgezet tussen Zuid-Amerika en Nederland en België.