Begeleiding metrosteker schoot tekort

Een onderzoekscommissie concludeert dat het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam niet genoeg heeft gedaan om de man die vorig jaar een willekeurige passagier in de metro doodstak afdoende te begeleiden. Dat blijkt uit onderzoek van AT5 en de Volkskrant.

Capaciteitsgebrek

De onderzoekscommissie werkte in opdracht van het AMC. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft op basis van het onderzoek bij het AMC gepleit voor aanpassingen in de werkwijze. Ook Openbaar Ministerie en de Reclassering maakten volgens de commissie voorafgaand aan de steekpartij ernstige inschattingsfouten.

In 2007 kreeg Philip O. op 16-jarige leeftijd een veroordeling voor een poging tot doodslag maar hij kwam niet vast te zitten omdat zijn jeugd-tbs ontliep. Hij week uit naar het buitenland maar er werd er geen Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Philip O. werd in 2017 vrijgelaten na een veroordeling voor een gewapende overval. Eigenlijk had hij vanaf dat moment ambulant behandeld moeten worden in een forensische zorginstelling om hem goed te kunnen monitoren. Doordat er capaciteitsgebrek was kwam hij terecht bij de GGD, waar hij niet afdoende in de gaten werd gehouden en ‘aan zijn lot werd overgelaten’, aldus het rapport.

Beter zijn best

Hij kwam enkele maanden later middels een gedwongen opgenomen in het AMC terecht. Hij was een gevaar omdat hij zijn moeder met een mes had bedreigd.

O. had in de eerste plaats niet in het AMC terecht mogen komen, maar in een meer gespecialiseerde zorginstelling. Een hoofdconclusie is dat het AMC beter zijn best had moeten doen om O. elders te laten plaatsen.

Het AMC ontkent in een reactie dat er niet aan de bel is getrokken.