Beroepscrimineel Farid le Fou overleden

In het ziekenhuis in het Belgische Ukkel is de 51-jarige beroepscrimineel en moordenaar Farid Bamouhammad zaterdagnacht overleden. Dat meldt zijn familie. Bamouhammad leed aan kanker in terminale fase. Wegens zijn onvoorspelbare reacties en onhandelbaar gedrag, kreeg hij de bijnaam Farid ‘le Fou’ (de gek). Le Fou stond bekend als de moeilijkste en meest beruchte gevangene van België.

30 jaar cel

De Fransman van Algerijnse origine verliet woensdag de gevangenis van Sint-Gillis om in het ziekenhuis opgenomen te worden na een hongerstaking van drie weken en een drinkstaking van een week. Bamouhammad zat in totaal meer dan 30 jaar celstraf uit voor moord, diefstal met geweld en gijzelnemingen. Hij moest in theorie nog tot 2027 achter de tralies blijven.

Moord

In 1987 werd Bamouhammad veroordeeld tot zes jaar cel voor gijzeling. In 1994 schoot hij een man dood omdat zijn vriendin hem had gezegd dat ze door de man verkracht was. Een maand daarvoor had hij, om dezelfde reden, een andere man proberen te vermoorden. In 1997 werd hij tot dertien jaar cel veroordeeld wegens moord en poging tot moord. Twee jaar later kwam hij vrij in afwachting van zijn uitwijzing naar Frankrijk.

Gijzeling schoonfamilie

Ook daarna ging het wederom mis. In januari 2000 gijzelde de draaideurcrimineel in hamburgerrestaurant Quick in Drogenbos zijn schoonfamilie. Hij werd daarvoor in 2002 tot vijf jaar cel veroordeeld. Tijdens verlof in 2005 viel Farid le Fou opnieuw zijn schoonfamilie aan, waarbij hij zijn ex-schoonmoeder en ex-schoonzus 33 uur lang opsloot in een appartement boven een café vlakbij de Brusselse Grote Markt. Hij hield er ook korte tijd zijn dochter en een ander kind vast. Bamouhammad deed dit omdat hij vreesde zijn dochter niet meer te mogen zien. In 2007 werd hij voor die gijzeling en poging tot doodslag op een agent veroordeeld tot tien jaar cel.

Moeilijkste gedetineerde

Bamouhammad zorgde tussen 2010 en 2013 voor veel rumoer in de Belgische gevangenissen. Door zijn grote agressiviteit werd hij vaak overgeplaatst. Personeel protesteerde omdat ze niet langer meer met hem wilden werken. Cipiers die met hem werkten, vonden hem de gevaarlijkste en moeilijkste gedetineerde van België.