Farid le Fou moet weer de bak in

De Belgische amokmaker en moordenaar Farid Bamouhammad, alias “Farid Le Fou”, moet terug naar de gevangenis. Het hof van beroep in Luik heeft een eerdere beslissing om hem vrij te laten, ongedaan gemaakt, aldus Belgische media. Bamouhammad zette vele gevangenissen op stelten.

Hongerstaking

Eind vorig jaar had de rechtbank van eerste aanleg beslist om Bamouhammad om gezondheidsredenen vrij te laten. Maar minister van Justitie Koen Geens was daartegen in hoger beroep gegaan. Het hof vernietigt nu de beslissing van de rechtbank in eerste aanleg. Het hof wijst er onder meer op dat Bamouhammad via een hongerstaking zelf zijn noodtoestand had tot stand gebracht.

Rumoer

De beslissing om hem vrij te laten werd nietig verklaard. Dat betekent dat Bamouhammad, in deze fase van de procedure, terug moet keren naar de gevangenis. Bamouhammad zorgde in tussen 2010 en 2013 voor veel rumoer in het Belgische gevangeniswezen. Door zijn grote agressiviteit werd hij vaak overgeplaatst. Personeel protesteerde omdat ze niet langer meer met hem wilden werken. Hij kreeg zelfs op zeker moment een telefoon op cel.

11.000 euro

Bamouhammad is ongeveer 60 keer overgeplaatst. Hij werd regelmatig in isolatie gezet. Begin dit jaar kreeg hij een schadevergoeding van 11.000 euro voor de ‘onterende behandeling’ die hij in 2007 moest ondergaan in de gevangenis van Ittre.

Moord

Farid Bamouhammad is een Fransman van Algerijnse origine. In 1997 werd hij veroordeeld tot 13 jaar cel voor moord en poging tot moord. Twee jaar later kwam hij vrij, in afwachting van zijn uitwijzing naar Frankrijk. In januari 2000 gijzelde hij in Drogenbos zijn schoonfamilie. Hij werd daarvoor tot vijf jaar cel veroordeeld.

Schoonmoeder

in 2005, tijdens een dag penitentiair verlof, gijzelde hij zijn vroegere schoonmoeder en schoonzus in een appartement nabij de Brusselse Grote Markt. Hij hield er ook korte tijd zijn dochter en een ander kind vast. Voor die gijzeling en de poging tot doodslag op een politieagent werd hij in 2007 tot tien jaar cel veroordeeld.

Zie ook:

Gevangene mag bellen op cel

Cipiers leggen werk neer na agressie op straat