‘Blunder leidde tot vergisliquidatie’ (UPDATE)

Een blunder van Rinus Moerer, die in 2014 in Steenbergen werd doodgeschoten, heeft geleid tot de moord op Rob Zweekhorst. Die werd in januari 2014 doodgeschoten. Zweekhorst was onschuldig en werd waarschijnlijk verward met een drugscrimineel. Aanleiding tot de moord was een verkeerde bestelling van Moerer.

Dat meldt het AD zaterdag. Eerder was al duidelijk dat een onderschepte lading drugs waarschijnlijk leidde tot de moord op Zweekhorst. De krant meldt nu dat Moerer zich moet hebben vergist in de datum, waardoor de lading drugs werd onderschept.

Corrupte douanier

Moerer had contacten met de corrupte douanier Gerrit G., die werkte op de havenafdeling pre-arrival. G. had daar een belangrijke functie: hij bepaalde welke containers gecontroleerd moesten worden. Op die manier kon hij dus containers met drugs zonder controle doorlaten.

In december 2013 zou er een lading van 300 kilo cocaïne uit Costa Rica komen. Die lading zou G. doorlaten. De drugs zou dan wel ná 15 december aan moeten komen; voor die tijd werkt G. namelijk niet.

Verkeerde datum

Daar maakt Moerer een fout, zo stelt het AD. Hij geeft de verkeerde datum door, en dus komt de partij op 9 december aan: een week te vroeg. G. zit niet op zijn post, en de container wordt gecontroleerd. Daar wordt de 300 kilo gevonden. Dat beweert althans Dennis van den B., die ook een belang in de partij zegt te hebben, in de krant.

Een aantal Rotterdamse drugshandelaren die een groot belang hadden in de coke, zijn woedend. Moerer moet de fout met de dood bekopen: in januari 2014 ontsnapt hij nog aan een aanslag, maar een paar maanden later wordt hij alsnog geliquideerd.

Schutters vergissen zich

Ook Van den B. staat waarschijnlijk op de dodenlijst. Het lijkt er op dat 1 januari 2014 al geprobeerd Van den B. te liquideren. Maar de schutters vergissen zich, en brengen Rob Zweekhorst om het leven.

Een derde doelwit, René F., gaat op aanraden van de politie naar Libanon. Als hij het land al uit is, heeft de politie aanwijzingen dat hij ook bij de partij coke betrokken was.

‘F. gaf de opdracht’

F. zegt dat er een moordpoging op hem is geweest, daarvoor zitten Henk E. en diens zoon Jimmy R. vast. Henk E. zou een groot belang hebben gehad in de coke, aldus de recherche. Maar R. zegt dat F. een pistool trok en dat er een worsteling is geweest waarbij F. is geraakt. Henk E. was bij de schietpartij niet aanwezig.

F. heeft opdracht gegeven voor de vergisliquidatie waarbij Zweekhorst om het leven kwam, zo stellen E. en R.

René F. staat inmiddels internationaal gesignaleerd.

Lees meer bij het AD.