Bood de politie De Telegraaf een zwijgdeal? (UPDATE)

Het heeft er alle schijn van de dat Nationale Politie heeft geprobeerd het verhaal over criminaliteit van asielzoekers door het aanbieden van een deal uit De Telegraaf te houden. De politie zegt nu nooit de intentie hebben gehad om een deal aan De Telegraaf te bieden. Maar de hoofdredacteur vindt dat niet geloofwaardig.

Zakkenrollers

De krant schreef zaterdagmorgen dat de Nationale Politie heeft geprobeerd te voorkomen dat De Telegraaf zou schrijven over het achterhouden van cijfers over asielcriminaliteit. Als de krant hierover niet zou publiceren dan zou de redactie in ruil daarvoor ander nieuws krijgen over de aanpak van bijvoorbeeld zakkenrollers uit veilige landen, en over uitgeprocedeerde asielzoekers die het land weigeren te verlaten en onderduiken in de illegaliteit. Ook zou korpschef Erik Akerboom een ’exclusief interview’ geven over de problematiek.

Voorwaarde

Voorwaarde was wel dat er geen artikel zou worden gepubliceerd over het onjuist en onvolledig informeren van De Telegraaf in een procedure op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob).

‘We betreuren dat het zo overkwam’, is de reactie van de politie. Eerst meldde de politie ten onrechte aan De Telegraaf dat het korps geen gegevens had over criminaliteit door asielzoekers. Vervolgens zei de woordvoerder dat het niet worden vrijgegeven om ‘opsporingsbelang’. De woordvoerder: ‘Toen hebben we geprobeerd om er met De Telegraaf uit te komen door ze een ander verhaal aan te bieden.’

Hoofdredacteur Paul Jansen van De Telegraaf:

De politie is in deze kwestie niet erg geloofwaardig. Eerst werd gelogen over het bestaan van cijfers rond asielcriminaliteit, en nu worden weer onwaarheden verteld over pogingen om publicatie in De Telegraaf hierover te voorkomen. Ik vind het een aanfluiting. De politie moet betrouwbaar en transparant zijn.

In een persbericht zei de politie vrijdagavond het Wob-verzoek van de krant nogmaals te gaan overwegen.