Oorlog tegen wiet, de waarheid is het slachtoffer

De handel en productie van wiet in Noord-Brabant is goed voor een omzet van ongeveer een miljard. Dit maakte het Openbaar Ministerie maandagavond bekend in een uitzending van Omroep Brabant. Kennelijk is de Taskforce die de Brabantse georganiseerde misdaad bestrijdt nog niet helemaal klaar met de job.

Door @Wim van de Pol

Onlangs werd in een juichend persbericht nog gesproken over ‘417 interventies’ in een jaar tijd. Dergelijke optimistisch stemmende cijfers – die immer braaf door alle landelijke media worden overgekalkt – zeggen dus niet al te veel.

Anderhalf miljoen

Maandagavond bleek dat er in de Brabantse wietkwekerijen nu nog zo’n anderhalf miljoen planten groeien, goed voor een slordige 300.000 kilo wiet en honderden miljoenen winst. In de provincie zijn vandaag de dag in de provincie tussen de 5500 en 6800 kwekerijen. Sprak uit het juichende persbericht een optimistische toon, de boodschap die justitie in Bureau Brabant gisteren voor de burger had was weer waarschuwend.

Niet zo gek

Dat is niet zo gek want enerzijds moet aan de burgers worden uitgelegd dat de bestrijding van drugshandel echt zinvol is. En anderzijds moet justitie zich verantwoorden tegenover bepaalde burgemeesters die spreken van weggegooid geld en pleiten voor regulering van de wietteelt.

Puinhoop

In geheim overleg dat uitlekte bleken Brabantse burgemeesters de war on wiet maar een puinhoop te vinden en dat het allemaal geen zin zou hebben. Dat was een gevoelig puntje. Een week later verhief de hoofdofficier van justitie zijn stem in Omroep Brabant door te benadrukken dat de aanpak heus wel werkt.

De politie gaf niet lang nadien nog een publicitaire nabrander door de nieuwe aanpak van stekjes te benadrukken. En dat werkt dus echt. Ten minste, De Telegraaf bleek toevallig plotseling over afgetapte telefoongesprekken te beschikken waaruit zou blijken dat de prijs van stekjes omhoog was gegaan.

Net zo hoog

Maar ja, ondanks deze losse flodder in de krant van law & order, de prijs van een zakje wiet is nog net zo hoog (of net zo laag) als jaren geleden. En het enige effect dat de miljoenen verslindende aanpak van de Taskforce echt heeft is een relatieve verplaatsing van de productie van wiet naar Noord-Nederland.

En wat blijkt? Politie en justitie aldaar willen nu ook nieuwe miljoenen voor de drugsbestrijding.

De burger kan in 2016 weer dezelfde persberichten verwachten. Maar wat is nu de waarheid?