Brein achter roof van 1 miljard opgepakt (VIDEO)

De Spaanse politie heeft in Alicante een man aangehouden die ervan verdacht wordt het brein te zijn achter een reeks digitale bankroven. Per keer werd zo’n 10 miljoen euro buitgemaakt. Er werden in totaal 100 financiële instellingen getroffen, verspreid over 40 landen. Totale schade: 1 miljard euro. 

De arrestatie vond plaats na een gezamenlijke actie van Europol, de FBI en de autoriteiten van Roemenië, Wit-Rusland en Taiwan. Volgens Spaanse media gaat het om Denis K., een 34-jarige man uit de Oekraïne. Hij zou op 6 maart al zijn gearresteerd.

Cobalt en Carbanak

De bende was vanaf 2013 actief en gebruikte malware met de namen Cobalt en Carbanak. De malware werd bij bankmedewerkers geïnstalleerd via phishing-mails met kwaadaardige bijlagen. Zo was de groep in staat om op afstand geïnfecteerde banksystemen over te nemen en verder het netwerk van de financiële instellingen binnen te dringen.

De bende slaagde er ook in om geldautomaten over te nemen. Deze begonnen dan op een door de groep gecontroleerd tijdstip geld te spuwen, dat werd geïncasseerd door een bendelid. In juli 2017 bijvoorbeeld spuwden een aantal geldautomaten van de First Commercial Bank in Taipei, de hoofdstad van Taiwan plotseling grote hoeveelheden cash. Via meer dan 40 pinautomaten werd zo’n 2,5 miljoen dollar buitgemaakt.

Hieronder een video waarop te zien is dat een geldautomaat zonder te pinnen geld geeft:

 

De bende was ook in staat om geld over te boeken naar eigen rekeningen. Een derde manier waarop geld werd verkregen was het wijzigen van de instellingen van bankrekeningen. Daar konden dan grote bedragen op worden gezet, die vervolgens door geldezels werden geïncasseerd.

Het buitgemaakte geld werd omgezet in cryptovaluta, waarmee huizen, dure auto’s en luxe goederen werden gekocht.

Naar de omvang van de bende blijft het vooralsnog gissen.
Hieronder beelden van onder andere de arrestatie: