‘Broer van dader pakken, schieten of onthoofden’

In de ongeveer 45.000 Ennetcom-(pgp)berichten die de advocaat van Naoufal F. toegestuurd kreeg van het Openbaar Ministerie zitten vele honderden berichten van onbekenden die kennelijk liquidaties aan het voorbereiden waren.

Door Wim van de Pol

De advocaat van “Noffel” F. kreeg een cd-rom die ongeveer 45.000 pgp-berichten bevatten, als resultaat van de zoekslagen door de Ennetcomdata naar namen en adressen, die in de zaak tegen F. over de aanslag op Peter R. (De zaak waar F. Voor terechtstaat) . Het is een schep uit de berg data van miljoenen berichten die in Canada in beslag zijn genomen van gebruikers van Ennetcom, maar ook (bijvoorbeeld) van gebruikers van PGPsafe en publicPGP en van allerlei andere providers die in contact stonden met Ennetcomgebruikers.

Hoe kwam die cd-rom tot stand?

Zoekopdrachten

Nouafal F.

Het zijn volgens het Openbaar Ministerie de resultaten van zoekopdrachten in de data, met zoekwoorden als bepaalde (bij)namen of e-mailadressen. Van de 50.000 berichten zijn er slechts ongeveer 75 gebruikt voor de huidige zaak tegen Noffel, en 7.000 houdt het OM achter. Die kunnen weliswaar relevant zijn voor F. maar kunnen nog worden gebruikt in lopende  onderzoeken.

De cd-rom kan alleen moeizaam en langzaam worden onderzocht en toonde ook niet de digitale bron van die berichten. Dat was volgens het Openbaar Ministerie technisch niet mogelijk.

Doodsdreigingen

In haar pleidooi wees advocaat Inez Weski er twee weken geleden op dat oppervlakkige zoekslagen in die cd honderden berichten opleverden waarin sprake is van ernstige doodsdreigingen. In ieder geval bedreigingen aan het adres van F.,  maar ook aan familieleden of bekenden. Verder duiken er berichten op die duiden op het plannen maken voor liquidaties ten aanzien van soms nader aangeduide andere personen. Er is bijvoorbeeld sprake van aanslagen met raketwerpers en van onthoofdingen.

Weski haalde voor de rechtbank een paar geanonimiseerde voorbeelden aan:

Bro luister we moeten vol gaan maar niet te gek doen. Geen gasten pakken waarvan ze [lees F.] toch geen traan gaan laten.

….En we moeten iemand van hun pakken van die X een neef ofzo gewoon iemand.

Hoe kom we achter ze huis

Onthoofden

De niet nader geïdentificeerde personen die aan het woord zijn willen kennelijk wraak nemen. De berichten stammen (ook) uit 2016, dat is het jaar dat Amsterdammer Nabiel Amzieb werd onthoofd. Die extreme geweldsvorm komt ook aan de orde.

….Bro we moeten die broer van die dader pakken. Of schieten of onthoofden….

Die broer moet onthoofd worden of neergehaald die hitters moeten afgeschrikt worden.en we moeten een neef van die X pakken of papkind of wie dan ook. . Hij zit achter iedereen aan van mij en Y ook. Neefjes van Y van mij ze willen iedereen doen.

Hitters

Een andere persoon stelt de beschikking te hebben over ‘hitters’ die familie van een niet nader aangeduide man zouden moeten aanpakken:

Klopt z vrouw of zn kind maakt mij niet uit broer ik sta praat en deze hitters zijn bijdehand. Broer. We moet ze broer dan gaat hij praten met scotoe [politie] broer. Hij gaat bang worden

Hacken

In de berichten bespreken criminelen niet alleen moordaanslagen maar ook subtielere agressie. Zo is er sprake van observatieteams en teams die zich bezig houden met hacken van computers van rivalen of van familie van rivalen. Een voorbeeld:

We zijn momenteel bezig met het hacken van dr email account om meer informatie in te winnen over haar zus en mogelijke adressen! Ze heeft nog niet geclickt op de RAT [virus] die we haar gestuurd hebben.

Levensgevaar

De berichten die Weski aanhaalde stammen uit 2016, maar een aantal ook al uit 2014. De politie is wettelijk en volgens internationale verdragen verplicht personen die met de dood worden bedreigd te waarschuwen en die bedreigingen te onderzoeken en die personen te beschermen.

Op de herhaalde vraag van Weski aan het Openbaar Ministerie of de personen die kennelijk toen in levensgevaar verkeerden gewaarschuwd zijn of maatregelen zijn genomen, wilden officieren van justitie Koos Plooij en Alexandra Bijleveld geen antwoord geven. Ten aanzien van Noffel F. schreef de officier van justitie in februari van dit jaar dat deze toch ‘veilig’ in de EBI in Vught zat opgesloten. Naasten van F. zouden volgens de officier van justitie daarom geen gevaar lopen omdat die alleen maar moesten leiden naar de uiteindelijke doelen.

Zie verder:

Criminelen bespraken desinformatie voor media en CIE

Zie ook:

Hoe het pgp-sleepnet wel (en niet) werkt (#2)

Hoe het pgp-sleepnet wel (en niet) werkt (#1)