Burgemeester boos op OM om wapenhandelaar

Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen is boos dat het Openbaar Ministerie de vervolging van wapenhandelaar Jan B. (foto) staakt, inzake een bedreiging aan zijn adres en van een gemeenteambtenaar en een politieagent.

Twee keer

Volgens het ANP heeft de officier van justitie ingestemd met een verzoek van de onlangs veroordeelde Hultenaar Jan B., die volgens de rechtbank wapens leverde aan criminelen betrokken zijn in de onderwereldoorlog in Amsterdam. B. is dit jaar al twee keer veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De kans op een succesvolle vervolging voor bedreiging is daarom niet meer mogelijk, aldus een OM-woordvoerster. In januari is B. veroordeeld tot twee jaar cel voor het wegmaken van een lijk dat in stukken is teruggevonden in het Markkanaal bij Den Hout.

Controle

Burgemeester Jan Boelhouwer was deze maand bij een zitting in de bedreigingszaak aanwezig en werd daar verrast door het standpunt van de officier van justitie.

Burgemeester Boelhouwer kreeg in 2015 beveiliging. Jan B. was boos over een controle die was gehouden op het erf bij zijn boerderij in Hulten. Tijdens die controle werden ook een gemeenteambtenaar en een politieagent bedreigd. De politie had aanwijzingen dat B. de burgemeester iets aan wilde doen. Het drietal deed aangifte.

‘Naar gevoel’

Boelhouwer is ernstig verontwaardigd door de beslissing en wil de nieuwe Tweede Kamer om aandacht vragen voor de beperkingen in de strafwet. Boelhouwer tegen het ANP:

Het was al geen lolletje maar dit is een rare wending. Als je ernstig crimineel bent, kun je dus straffeloos mensen bedreigen. En bedreiging van ambtenaren is kennelijk ondergeschikt aan andere zaken. Dit is een vrijbrief voor criminelen en daar heb ik me enorm over verbaasd. Dit is echt belachelijk.