Jan B. veroordeeld tot 27 maanden cel

Jan B. (foto) uit Hulten is veroordeeld tot 27 maanden cel. Hij kreeg twee jaar voor het wegmaken van het stoffelijk overschot van Freddy Janssen. Voor het in bezit hebben van de revolver van Janssen kreeg hij drie maanden. Vorige week heeft justitie in een andere zaak 9 jaar tegen Jan B. geëist voor wapenhandel.

De officier van justitie had twee weken geleden 2,5 jaar cel tegen de 66-jarige Jan de B. geëist. Jan B. gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

In stukken gezaagd

Het lichaam van het 51-jarige No Surrender-lid Freddy Janssen werd in 2015 in het Markkanaal bij Den Hout (Noord-Brabant) gevonden. Het was in stukken gezaagd en verpakt in plastic en in met keien verzwaarde kooien van groen gaas gestopt. Volgens B. had Janssen zichzelf in de bossen bij Oosterhout door het hoofd geschoten. Dat gebeurde toen Janssen en B. wapens aan het testen waren. B. zou toen weggereden zijn omdat hij anders, gezien zijn enorme strafblad, van moord verdacht zou worden.

Hulp

Jan B. heeft bij het wegmaken van het lichaam van Janssen hulp gekregen, maar justitie heeft niet kunnen achterhalen wie de helpers van B. zijn geweest. De rechtbank noemde het wegmaken van het lijk van Janssen moreel verwerpelijk en volstrekt respectloos. De opgelegde straf van twee jaar voor het wegmaken van het stoffelijk overschot is de maximale straf.

13 kip saté

Jan B. is ook nog verdachte in de zaak 13 kip saté, een onderzoek naar georganiseerde wapenhandel. Naast B. staat daarvoor ook een aantal Amsterdammers terecht. De uitspraak in deze zaak is op 9 februari.