Burgemeesters willen 150 mio tegen ‘mafia’

Vijf burgemeesters van Brabantse hebben in een open brief aan Brabantse media gezegd het Rijk te vragen om 150 miljoen euro per jaar om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Ze vinden die criminaliteit ondermijnend en vragen daarom ook om wetswijzigingen.

Niet genoeg

Burgemeesters van Breda, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Helmond constateren dat de onderwereld in Noord-Brabant zich vermengt met de bovenwereld. De speciale “taskforce” die in het zuiden sinds 2011 drugshandel en -productie bestrijdt is volgens hen niet genoeg. De minster van Justitie trok onlangs nog een miljoen extra uit voor Brabant en Limburgse misdaadbestrijding.

Greetje Bos

De bestuurders willen een speciale wet om juridische knelpunten uit de weg te helpen. Net als enige tijd geleden de Brabantse officier van justitie Greetje Bos publiekelijk liet weten willen de burgemeesters dat privacywetgeving opsporing meer mogelijkheden gaat bieden door het combineren van bestanden en dat de strafrechtspleging sneller en soepeler gaat (iets waar rechters het niet zo mee eens bleken te zijn.

Geld dat wordt afgepakt van criminelen moet direct weer ter beschikking van de opsporing komen, vinden de burgemeesters.

Klaas Otto

De burgemeester willen ook dat er ‘sneller’ geld wordt afgepakt. Maar dat gebeurt al heel veel.

Advocaten hebben Crimesite er de afgelopen jaren herhaaldelijk op gewezen dat politie en FIOD nu al in grote onderzoeken vaak eerst beslagen leggen op grond van witwasverdenkingen en pas later de zaak met andere verdenkingen aanvullen. Zie bijvoorbeeld hier en hier, een tactiek die overigens niet altijd succesvol is. Ook met de zaak tegen voormalig No Surrender-leider Klaas Otto begon met witwasverdenkingen waarbij vermogen werd beslagen.