Caloh Wagoh-lid aangehouden voor liquidatie Jap Tjong

De Haagse politie heeft een verdachte aangehouden voor de liquidatie van de 25-jarige Justin Jap Tjong op 31 januari 2017 in Amsterdam. Het is een 57-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, die maandag is opgepakt.

De verdachte is lid van motorclub Caloh Wagoh. De aanhouding komt voort uit onderzoek aan in beslag genomen computers binnen het onderzoek naar meerdere liquidaties, onder meer die op Jaïr Wessels in Breukelen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de daders van die liquidaties voor het merendeel lid zijn van MC Caloh Wagoh.

Binnen dat onderzoek zijn een kleine duizend gegevensdragers in beslag genomen. Daar komt volgens de politie  nog iedere dag nieuwe informatie uit komt. Eén van de verdachten in de zaak, Delano R., beschikte over vele beelden en video’s van geheime pgp-communicatie die ongecodeerd was en die de politie zomaar kon lezen.

Dankzij informatie uit de inbeslagname genomen spullen kon de Haagse politie het onderzoek heropenen. Het is voor het eerst dat er iemand voor de liquidatie van Jap Tjong wordt vervolgd.

Donderdag is de man voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten zijn voorarrest met twee weken te verlengen.

De recherche vermoedt dat Jap Tjong aanvankelijk betrokken was bij voorbereidingen voor de liquidatie van Khalid H. uit Utrecht maar daarvan af heeft gezien.