China vertikt het drugsverdachten op te pakken (VIDEO)

De Verenigde Staten heeft een zich snel verspreidend drugsprobleem. Veel jong volwassenen vallen ten prooi aan heroïne en vergelijkbare – maar veel sterkere – kunstmatige opiaten. De Drug Enforcement Administration (DEA) rolde recent een groot fentanyl-netwerk op. Maar China weigert nu de producenten (en hoofdverdachten) te arresteren.

Geen commentaar

Dat blijkt uit een reportage van VICE. Het was voor het eerst dat twee Chinese burgers zijn beschuldigd in een grootschalige drugszaak. De staatssecretaris van Justitie verscheen op televisie om de zaak tegen Xiaobing Yan en Jian Zhang aan te kondigen. Opvallend was dat hij geen commentaar gaf op de vraag of de twee waren aangehouden.

Nu blijkt uit de reportage van VICE News dat de Chinese autoriteiten vinden dat de Verenigde Staten te weinig bewijs op tafel hebben gebracht om arrestatie te rechtvaardigen.

Een woordvoerder van de Chinese evenknie van de Drug Enforcement Administration (DEA) zei tegen VICE dat er wel onderzoek loopt maar hij suggereerde dat de VS niet voldoende met China heeft samengewerkt.

China heeft geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten.

Wil China wel?

De vraag is of China wel werkelijk wil meewerken aan de drugsbestrijding door de autoriteiten in het Westen. De zaak ligt zeer gevoelig in de Verenigde Staten maar is ook van belang voor drugsbestrijding in landen als Nederland. De chemische industrie in China levert niet alleen opiaten maar ook zogeheten precursoren voor synthetische drugs als amfetamine, xtc en methamfetamine. Deze precursoren zijn in het Westen ook verboden stoffen.

China ziet dergelijke export als een westers probleem, waar ook een slaatje uit valt te slaan. President Trump bracht de fentanyl-kwestie dit jaar ter sprake tijdens zijn bezoek aan China. Een Chinese minister wees er in de media op dat in de Verenigde Staten in sommige staten marihuana legaal is.

Olifantenverdover

Fentanyl, maar ook levensgevaarlijke stoffen als de olifantenverdover carfentanil, worden uit China per post verstuurd maar ook in reguliere exportkanalen, bijvoorbeeld naar Afrikaanse landen waar de controle minder groot is. Daar vallen dergelijke stoffen in handen van drugskartels zoals het Mexicaanse Sinaloa-kartel.

Deze werd bekend dat carfentanil via internet te koop is. Het binnenkrijgen van enkele milligrammen van die stof kan al dodelijk zijn voor mensen.