‘Crimineel E.L. opgepakt voor moord Eggermont’

De Amsterdamse crimineel E.L. (26) is opgepakt in het onderzoek naar de moord op Stefan Regalo Eggermont, die per ongeluk slachtoffer is geworden van een liquidatie. L. is eerder in beeld geweest vanwege de onderwereldoorlog in Amsterdam. Dat meldt Het Parool dinsdag.

Moordwapen

L. wordt gerekend tot een van de twee groepen die een bloedige vete uitvechten in de Amsterdamse onderwereld. Kort na de moord op Eggermont heeft de recherche na een tip het vermoedelijke moordwapen gevonden bij L. thuis.

De recherche heeft L. opgepakt voor wapenbezit. Inmiddels hebben deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vastgesteld dat Eggermont met dit wapen is vermoord. L. is daarom vorige week dinsdag formeel aangeklaagd voor betrokkenheid bij de liquidatie.

Scheepsvaartmuseum

L. werd al eerder in verband gebracht met de vete. Hij werd met een vuurwapen gearresteerd buiten het Scheepsvaartmuseum, kort nadat Souhail Laachir (26) op 25 mei 2013 was doodgeschoten op het feest Waterfront. Laachir werd door de recherche gezien als een soort boekhouder van Benaouf A..

In dat onderzoek geldt L. nog altijd als verdachte. Camerabeelden tonen aan dat hij tijdens de schietpartij buiten was, dus hij kan niet de schutter zijn. Daarnaast bleek het wapen dat bij hem in de auto werd aangetroffen, niet het moordwapen. L. was die avond in gezelschap met andere vertrouwelingen van Gwenette Martha, waaronder zijn neef.

Persoonsverwisseling

L. wordt gezien als iemand uit de groep rondom de geliquideerde Gwenette Martha. Dat het vermoedelijke moordwapen van Eggermont juist bij hem is gevonden, sterkt de recherche in het vermoeden dat het doelwit van de liquidatie de broer van Youssef Lkhorf, Omar, was. De broers werden gezien als vertrouwelingen van Benaouf A..

De advocaat van L., Niels van Wersch bevestigt aan de krant dat zijn cliënt is aangeklaagd voor de moord op Eggermond. ‘Dat wapen is bij hem aangetroffen, ja, maar hij ontkent de schutter te zijn. Hij voldoet ook absoluut niet aan het signalement dat getuigen van de schutter gaven. Die hebben het over een lichtgetinte man. L. is zo donker als je kunt zijn.’