‘Cryptonetwerk Schotse criminelen draait nog’ (UPDATE2)

De Schotse verdachten die op zijn gekomen in het onderzoek naar de liquidatie van Martin Kok waren waarschijnlijk eigenaar van de telefoondienst MPC. De verdachte Christopher “Scotty” Hughes die verdacht is van het “lokken” van Martin Kok werkte voor MPC.

5.000 telefoons

Kok wilde op zijn website adverteren voor MPC, een dienst die telefoons verkocht waarop net als met de inmiddels gekraakte Ennetcom en PGPSafe gecodeerde pgp-berichten konden worden uitgewisseld.

Een journalist van Motherboard deed onderzoek naar MPC. Hij stelt dat MPC Google Nexus 5 of Nexus 5X Android telefoons uitrustte met een data-only SIM-kaart en de telefoons dan verkocht voor enkele duizenden euro’s voor een half jaar. De codering zou niet pgp zijn maar een ander open source systeem. MPC zou slechts 5.000 telecoms hebben verkocht, toch nog altijd goed voor vele miljoenen per jaar. MPC deed volgens advertenties ook in “veilige” laptops en gps-tracking.

Cocaïnetransporten

De nu wereldwijd voor moorden en geweld gezochte broers James en Barry Gillespie vestigden zich enkele jaren geleden in Portugal waar ze bekend werden als “The Brothers”. De groep zou ook grote cocaïnetransporten naar Europa hebben laten komen. In februari zette de Britse autoriteiten een Europees arrestatiebevel uit voor de Gillespies en voor Scotty Hughes (foto rechts). Motherboard zegt twee bronnen te hebben voor de stelling dat MPC in eigendom was bij de Brothers.

Het onderzoek naar het gewelddadige netwerk is grootscheeps. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk zouden er 200 politiemensen op werken, ook autoriteiten in Colombia en de Verenigde Staten zijn betrokken, en ook de FBI en de Drug Enforcement Administration (DEA). Europol noemt het onderzoek naar de groep: Escalade. De DEA heeft aan Motherboard bevestigd dat de dienst onderzoek doet naar MPC.

Ennetcom

De groep trok vooral de aandacht van de autoriteiten omdat ze goed gebruik maakten van moderne technologie. Voor hun communicatie namen ze eerst telefoons af van het Nederlandse bedrijf Ennetcom (de politie kreeg in 2016 toegang tot een server van Ennetcom in Canada en slaagde erin veel berichten te ontcijferen). Daarna begonnen ze hun eigen toestellen en hun eigen servers in te richten.

MPC’s zuster- en dochterbedrijven hadden vestigingen in Dubai, Schotland en Amsterdam. Op dit moment lijkt het bedrijf de activiteiten te hebben gestaakt. Maar de Schotse autoriteiten denken dat het netwerk nog steeds wordt gebruikt door de voortvluchtige Schotse criminelen.