Crystal meth: politie doet invallen in Weert (UPDATE)

In een onderzoek dat loopt na het aantreffen van een gigantisch crystal meth-lab in juli 2021 in Nederweert doen politie en Openbaar Ministerie dinsdagochtend invallen in Weert. Er zijn drie verdachten aangehouden en er zijn panden doorzocht. Het onderzoek richt zich op de personen achter de productie-locatie in Nederweert.

100 ambtenaren

De gearresteerde verdachten zijn mannen van 51, 35 en 28 jaar oud, allen woonachtig in Weert. Ze zijn dinsdagochtend vroeg in hun woning aangehouden. De politie heeft nog meer verdachten op het oog. Op zes locaties in Weert vonden doorzoekingen plaats. Op deze locaties nam de politie twee vuurwapens, een aanzienlijke hoeveelheid contant geld, dure horloges en sieraden in beslag. De politie vond ook spullen die mogelijk verband houden met drugshandel. De herkomst van deze spullen wordt verder onderzocht.

Bij de actie waren zo’n 100 ambtenaren betrokken.

Chemicaliën geloosd

De productielocatie werd in de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 juli 2021 gevonden aan de Hoogbosweg in Nederweert. Het was een groot lab met twee loodsen die met elkaar in verbinding stonden. Destijds sprak de politie van het grootste methlab dat ooit in Nederland was aangetroffen. De inval kwam tot stand nadat de recherche informatie had gekregen uit versleutelde chatberichten.

In de productielocatie in Nederweert werden in de betonnen vloer gaten aangetroffen. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gebleken dat er chemicaliën geloosd zijn in de bodem, en misschien ook zijn terechtgekomen in het oppervlaktewater en/of riool.

Miljoen per dag

Volgen de politie is er voor miljoenen euro’s in het lab geproduceerd. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) berekende dat meer dan 100 kilo crystal meth per dag kon worden gemaakt, wat neerkomt op een handelswaarde van 1 miljoen euro per dag, de straatwaarde zou daarvan een veelvoud zijn. De LFO was enkele dagen bezig geweest om de productielocatie te ontmantelen.