Daders aanslag advocaat werden geflitst

De twee mannen die voor de rechtbank zijn veroordeeld voor de aanslag op de advocaat Marcel Senders uit Waalre, zijn onder meer gepakt door enorme pech en onoplettendheid van de daders. Zo werd de auto waarin zij reden geflitst en was de auto waarin gevlucht zou worden, betrokken bij een botsing.

Dat blijkt uit een reconstructie van het Eindhovens Dagblad. Marcel Senders werd in februari 2013 beschoten bij zijn woning. De kogel ging rakelings langs zijn hoofd; de dader vluchtte op een fiets. Afgelopen jaar werden twee mannen uit Mierlo veroordeeld voor de aanslag; een derde verdachte werd vrijgesproken.

Scooter gevonden

Twee dagen voor de aanslag, verstopten de daders een scooter in de bossen bij Riethoven. De schutter zou op de scooter naar de plaats rijden waar de aanslag plaats zou vinden. Daarna zou hij op de scooter naar door het bos wegvluchten naar een vluchtauto.

Toen de daders de scooter verstopten, werden ze echter gezien door twee wandelaars. Die schreven het kenteken van de auto waarmee de daders uit het bos vertrokken op, en gaven het door aan de politie. Die nam de scooter mee. De mannen werden later geflitst – een belangrijk bewijsstuk, want de daders zijn op de foto in de auto te zien.

Aanrijding met vluchtauto

Op de dag voor de aanslag was de vluchtauto betrokken bij een aanrijding. Daarom moesten de verdachten die nacht nog een auto regelen en een nieuwe vluchtmethode door het bos uitstippelen. Daarom werd er een fiets in Helmond gestolen en leenden ze een Audi van een vriend.

Maar de auto heeft een opvallend gat in de bumper, waardoor hij gemakkelijk herkend kan worden. Dertien mensen hebben de auto gezien toen de schutter er in vluchtte.

Senders heeft schutters ‘nooit gezien’

Het is niet duidelijk waarom de aanslag op Senders werd gepleegd. De mannen zeggen Senders niet te kennen. Als Senders tijdens het onderzoek portretten van de drie verdachten te zien krijgt, zegt hij: ‘Nee, nooit gezien‘. Hij wijst zelf naar de kringen rond Aran de Jong, een drugshandelaar die in 2012 werd doodgeschoten. Senders stond De Jong een tijdje bij. Zo was hij zijn zaakwaarnemer toen De Jong eigenaar was van het recreatiepark Stille Wille in het Brabantse Oirschot.