‘Dat zijn domme foutjes toch?’

Vrijdag diende voor de rechtbank een pro-formazitting tegen 2 verdachten: Zacharia Z. en Abderrahmane El B. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de poging Nourdine A., alias Hitler, te liquideren. Het Openbaar Ministerie denkt dat El B. ook nog 2 andere liquidatiepogingen heeft ondernomen. 

Nourdine A. werd in april 2016 onder voor genomen toen hij in zijn donkerkleurige Mercedes zat op de Burgemeester Vening Meineszlaan in Amsterdam-Nieuw-West. Dat gebeurde door 2 mannen op een scooter. Het OM ziet Zacharia Z. als de schutter.  El B. zou hand- en spandiensten hebben verricht, zoals het verschaffen van een peilzender. In de zaak IJshamer, zoals het onderzoek naar de liquidatiepoging op Nourdine A. heet, ziet het OM onder andere bewijs tegen de 2 verdachten in pgp-berichten. Die berichten werden gevonden op de server van Ennetcom en kwamen boven water in het onderzoek naar de liquidatie van Chahid Yakhlaf (foto), die op oudjaarsdag 2015 werd doodgeschoten in Kerkdriel. Overigens heeft Zacharia Z., alias Freaks, samen vast gezeten met het doelwit van de aanslag, Nourdine A.

Mango

Voordat Chahid Yakhlaf in 2015 werd geliquideerd werd er op 1 november 2014 ook al een poging ondernomen om hem dood te schieten. Dat gebeurde in de Poortdreef in Almere. Yakhlaf wist toen te ontkomen. Het OM verdenkt Abderrahmane El B. ervan een rol te hebben gespeeld in de mislukte poging Chahid Yakhlaf te liquideren. Het baseert zich onder andere op OVC-gesprekken die zijn opgenomen in een Volkswagen Polo. In die gesprekken lijkt El B. te beschikken over daderkennis. Zo zegt hij dat de wapens die werden gebruikt in de kofferbak van de vluchtauto werden gegooid. In de uitgebrande BMW die na de mislukte liquidatiepoging werd terug gevonden, lagen inderdaad automatische vuurwapens. De kogelhulzen die na de aanslag werden gevonden, zouden bij de gevonden wapens horen. Het onderzoek naar de mislukte liquidatie van Chahid Yakhlaf heeft de naam Mango.

Derde liquidatiepoging

Abderrahmane El B. zou ook nog te maken hebben met een derde liquidatiepoging – die ook mislukte. In de zomer van 2016 werden Mike I. en Quincy S. van de weg geplukt toen ze met hun BMW onderweg waren naar Almere. In de BMW werden een vuurwapen, handschoenen en mogelijke vermommingen aangetroffen. Justitie denkt dat ze op weg waren om M. El J. te liquideren. I. en S. zitten nog vast. Hun zaak zal waarschijnlijk in juli inhoudelijk worden behandeld. Zoals gezegd, zou ook Abderrahmane El B. een rol hebben gespeeld bij deze liquidatiepoging. Het OM baseert de verdenking onder andere op de eerder genoemde OVC-gesprekken in de Volkswagen Polo. Daaruit zou blijken dat El B. bezig is met het voorbereiden van een liquidatie. Zo wil hij niet gezien worden door beveiligingscamera’s als hij gaat tanken: ‘Dat zijn domme foutjes toch?’ zegt hij letterlijk. De verdachte heeft eerder in een verhoor verklaard dat er geen sprake was van een liquidatiepoging, maar van een voorgenomen incasso. Het beoogde doelwit heeft dat laatste tegengesproken.

De inhoudelijke zitting tegen Abderrahmane El B. en Zacharia Z. zal niet eerder dat eind 2018 plaatsvinden.