‘Dood geschoten Italiaan was grote coke-dealer’

De 44-jarige Saverio Tucci (foto), die in oktober 2017 in de kofferbak van een auto in Amsterdam werd gevonden, was een grote coke-dealer, die vanuit Amsterdam opereerde. Hij verkocht wekelijks 30 kilo cocaïne aan zijn afnemers in Italie, schrijft Het Parool. Tucci was ook betrokken bij een viervoudige moord in Italië, meldden Italiaanse media eerder.

Kofferbak

De 60-jarige Italiaan Carlo Magno reed in 2017 zelf naar de Amsterdamse politie om te vertellen dat hij collega maffioso Saverio Tucci had dood geschoten met een Glock pistool en zijn lijk in een kofferbak van een auto had gelegd.  Tucci (44), alias Het Engelengezicht, werd vervolgens door de politie gevonden in een auto in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Carlo Magno bood zichzelf aan als pentito (kroongetuige), die over maffia-praktijken wilde verklaren bij justitie in Italie. Hij vertelde de moord te hebben gepleegd na een conflict over de levering van 60 kilo coke.

Libergolis-clan

Saverio Tucci wordt beschouwd als vertrouweling van misdaadfamilie de Libergolis. Die clan is verbonden met de Sacra Corona Unita (SCU). Dat maffiasyndicaat is ook bekend in Nederland, onder andere van een dubbele liquidatie langs de A12. De Libergolis vechten een bloedige vete uit met de Romito, een andere maffiaclan.

Coke

Volgens justitie in Italie nam een maffiaclan uit Foggia elke week zo’n 30 kilo Colombiaanse cocaïne af. Op jaarbasis zou het om tientallen miljoenen euro’s gaan. Voornaamste leverancier van die cocaïne was volgens de aanklagers Saverio Tucci, die opereerde vanuit Amsterdam. 

Ladder

Saverio Tucci was een bekende van de Italiaanse politie. Niet alleen omdat er al eens eerder een aanslag op hem werd gepleegd (terwijl hij op een ladder stond te schilderen), maar ook omdat hij een paar keer heeft vastgezeten, voor drugshandel en andere maffiapraktijken. De broer van Tucci werd ook vermoord (2001).

Camera’s

Kroongetuige Carlo Magno verklaarde als kroongetuige ondermeer over  een viervoudige moord op leden van een rivaliserende criminele clan in Apricena, in de buurt van San Marco in Lamis op 9 Augustus 2017, in de provincie Foggia. Saverio Tucci had over zijn betrokkenheid daarbij tegen hem verklaard. Magno is in Nederland door Italiaanse rechercheurs gehoord en uiteindelijk overgedragen aan Italië voor strafrechtelijke vervolging. Hij zou in verschillende verklaringen hebben verteld over de betrokkenheid van Tucci bij de moorden. Tucci zou zelfs aanwezig zijn geweest.

Onderwereld

De achtergrond van de viervoudige moord lijkt volgens de politie een conflict over de macht in de onderwereld in het gebied, tussen de Romito-clan en de Li Bergolis, die laatste zijn weer zijn deel van de Sacra Corona Unita uit een aanpalende zuidelijker gelegen provincie Apulië.

Zie ook:

Maffia-kopstuk opgepakt in Amsterdam (VIDEO)

‘Maffiamoord Amsterdam was noodweer’

Lijk maffioso Amsterdam verpakt in koffer (UPDATE)