Driemaal levenslang voor viervoudige moord Enschede

De rechtbank in Almelo heeft vrijdag Camil A. (59) en zijn zoons Dejan (33) en Denis (34) veroordeeld tot levenslange celstraffen voor de viervoudige moord op vier mannen in een growshop in Enschede op 13 november 2018. De rechtbank spreekt van koelbloedige executies. Dat is conform de eis van het OM.

Veel bewijs

De rechtbank veroordeeld het drietal uit Hengelo voor het medeplegen van de moord op de vier slachtoffers in de growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede. Tegen de drie verdachten met Servische roots was volop bewijsmateriaal in de vorm van camerabeelden, vingerafdrukken, dna-sporen, bloedsporen en getuigenverklaringen.

‘Kil en koelbloedig’

Volgens de rechtbank brachten ze de slachtoffers met voorbedachten rade om het leven en werkten daarbij nauw samen. ‘De moorden waren kil en koelbloedig. Zonder ook maar een greintje mededogen schoten zij de kansloze en weerloze slachtoffers meerdere keren door hun hoofd.’ Ook moeten de schutters in totaal zo’n 877.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

De rechtbank: ‘Alsof er niets was gebeurd pakten de drie verdachten daarna de draad van het gewone leven weer op. Zij lieten de nabestaanden in grote ontreddering achter en tot op de dag van vandaag zijn er talloze onbeantwoorde vragen. Tijdens het spreekrecht vertelden de nabestaanden invoelbaar en indrukwekkend over het diepe en schrijnende leed dat hun is aangedaan. Dit leed krijgt nog een extra dimensie door het hardnekkige zwijgen van de verdachten over het waarom. Het bleek namelijk ijdele hoop dat de vader en zoons een verklaring zouden afleggen, hoewel dat meerdere keren is toegezegd.’

 

Gebrek aan bewijs

Een 73-jarige man en zijn 34-jarige zoon uit St. Willebrord zijn vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moorden. Dat zij de wapens hebben geleverd voor de moorden kan niet worden bewezen. Wel wordt de zoon veroordeeld tot elf maanden cel voor wapenbezit, maar dit heeft geen betrekking op de moordwapens. De eis was tot acht jaar cel.

Ook een 40-jarige vrouw is vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moorden. Zij is wel schuldig aan het aan elkaar koppelen van de schutters aan de 34-jarige man uit St. Willebrord om aan wapens te komen, ná de moorden. Zij krijgt daarvoor veertien maanden gevangenisstraf.

Gewelddadige diefstal

Naast de viervoudige moord zijn de drie hoofdverdachten ook veroordeeld voor een gewelddadige diefstal op 7 november 2018. In een bedrijfspand in Hengelo bedreigden ze vier mannen met een pistool, sloten hen op in het kantoor en namen een geldbedrag mee. Daarbij schoot de vader twee keer en pakte de hulzen op. Eén van de kogels werd later uit de muur gehaald. Het bleek hetzelfde kaliber (.22) dat een paar dagen later werd gebruikt bij de viervoudige moord in Enschede.