Drietal in Nederland gearresteerd voor witwassen en runnen EncroChat

De politie heeft in Nederland drie verdachten gearresteerd die betrokken zouden zijn bij “de criminele organisatie rond EncroChat”. De verdachten zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan witwassen. Dat schrijft de NOS zondagavond.

Het OM bevestigt de arrestaties en ook doorzoekingen die afgelopen week plaatsvonden, maar wil vanwege het lopende onderzoek geen verdere mededelingen doen. Over de leeftijden en woonplaatsen van de verdachten is niets naar buiten gebracht. Het drietal zit nog zeker twee weken vast.

Internationale politie-actie

In mei en juni werden tijdens een internationale politie-actie in verschillende landen acht mensen gearresteerd die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij het opzetten van de pgp-berichtendienst EncroChat. De operaties zouden zijn geleid door de Franse politie in samenwerking met Europol. Er waren acties in Spanje, Dubai en de Dominicaanse Republiek.

Cruciale rol

Een van de verdachten is de Canadees Paul Krusky, die eind juni werd aangehouden in de Dominicaanse Republiek. Hij zou daarna weer op vrije voeten zijn gesteld. Krusky speelde vanaf 2012 een cruciale rol bij de ontwikkeling van EncroChat. Eerder deze maand werd ook zijn vrouw gearresteerd, en verder zes andere mensen die verdacht werden van betrokkenheid bij het runnen van EncroChat: drie in Spanje en drie in Dubai.

Hack

In 2020 slaagde de Franse politie erin om software op een bepaald type Encro-telefoon te plaatsen waardoor berichten van duizenden gebruikers gedurende enkele maanden “live” door de politie konden worden gelezen. Nederlandse specialisten speelden een grote rol bij de operatie. Inmiddels zijn in verschillende landen mensen veroordeeld op grond van bewijs uit de chats die via Encro zijn verstuurd.

Zowel in Frankrijk als in Nederland is enkele jaren geleden strafrechtelijk onderzoek gestart naar de personen achter EncroChat. Daaruit vloeide volgens het Openbaar Ministerie het hacken van de (Franse) servers en daarna de telefoons voort.

Zie ook:

Rechtbanken hoorden lang niet alles over EncroChat-hack (UPDATE)