Duitse justitie schuttert met undercover Satudarah

De Duitse politie heeft mogelijk een probleem met een getuige binnen de motorclub Satudarah. Christan J. heeft in de rechtbank verklaard als undercoveragent te hebben gewerkt, en hij zou daar ook voor zijn uitbetaald. Maar nu blijkt dat hij zelf de wapen- en drugswet op grote schaal heeft overtreden. Justitie gaat nu J. zelf aan klagen.

J. speelt een belangrijke rol in de rechtszaak tegen leden van Satudarah in Duisburg. Onder meer president Ali Osman is opgepakt, maar hij heeft inmiddels een deal gesloten met justitie.

Derde man in Duisburg

Voor de rechtbank heeft J. verklaard dat hij als undercoveragent werkte. Hij zou bij Satudarah zijn gegaan toen hij uit de Bandidos in Duisburg werd gezet, en toen door de politie op de loonlijst zijn gezet. Hij zou razendsnel zijn opgeklommen en uiteindelijk de derde man van Satudarah in Duisburg zijn geweest; een goede post om informatie te verzamelen.

Maar volgens het Duitse blad Der Spiegel verdenkt justitie J. er nu van dat hij twee machinegeweren heeft geregeld en honderden grammen aan cocaïne heeft gekocht.

Undercoveragent of burgerinformant?

Het roept vragen op over hoe de samenwerking met J. en justitie is begonnen. Zelf heeft J. voor de rechtbank gezegd dat hij is betaald door justitie om als undercoveragent te werken. Maar Duitse media zetten daar nu vraagtekens bij: mogelijk zat hij al bij Satudarah en is hij later als burgerinformant bij de politie gekomen. Ook is de vraag of justitie op voor de rechtszaak begon al wist van de misdrijven die J. heeft gepleegd.

Welke gevolgen een aanklacht tegen J. heeft voor het proces tegen de leden van Satudarah, is niet duidelijk.