Eenzame Joran chat vanuit Peruaanse cel (VIDEO)

Hij zit al jaren eenzaam in zijn cel in het afgelegen hooggebergte van Peru, Joran van der Sloot. Maar volledig van de buitenwereld afgesloten is hij niet. Uit een video die op internet opgedoken is, blijkt hij een snelle interverbinding te hebben, waarmee hij kan Skypen. Ondermeer met een jongen die verliefd op hem is.

Door Vincent Verweij

Onderzoeksjournalist Martijn Mastenbroek publiceert de beelden zaterdag op zijn blog. Een Skype-gesprek van 11 minuten tussen Joran van der Sloot en een verliefde ‘fan’.

Kakkerlakken

Joran klaagt over de eenzaamheid op zijn cel en over het feit dat zijn vrouw, Leidy niet meer met hun kind naar de gevangenis wil komen. ‘Ze vind het hier vies, er lopen hier kakkerlakken, dat is niet goed voor de baby. En er zijn andere mensen bij, ze heeft geen privacy’. Zolang de veroordeelde moordenaar in de Challapalca gevangenis zit, komt Leidy niet meer langs, vertelt hij. Het is trouwens niet precies duidelijk wanneer de video is opgenomen, maar het kind van Joran en Leidy werd in september 2014 geboren. En in maart 2016 bezocht Leidy de Challapalca gevangenis ook nog een keer.

Financieel onderzoek

Hoe Joran erin is geslaagd om een internet verbinding en een computer of mobiele telefoon te regelen, waarmee hij kan Skypen, is ook een raadsel. Officieel geldt het regime in de Challapalca gevangenis als het zwaarste in Peru. Joran werd er naar toe overgeplaatst omdat hij in een gevangenis in Lima was betrapt met twee mobiele telefoons. Maar in de meeste Zuid-Amerikaanse bajessen is met geld vrijwel alles te regelen, ook in Challapalca.

En er zijn aanwijzingen dat Joran nog steeds over veel geld beschikt. Op de blog van journalist Mastenbroek staan fragmenten uit een financieel onderzoek dat door het Peruaanse Openbaar Ministerie is gedaan naar de inkomsten van Joran’s vrouw Leidy. Het onderzoek werd gedaan door een afdeling van het OM die is gespecialiseerd in witwas-trajecten en werd vorig jaar uitgevoerd.

Tonnen

Leidy blijkt tussen 2012 en 2016 ruim 260.000 euro aan giften te hebben ontvangen. Ondermeer van Joran’s suikertante Mary Hamer, een Amerikaanse arts die heilig in de onschuld van Joran gelooft en hem al langere tijd financieel steunt. Ook de verliefde jongen die met Joran chat, zegt geld te hebben gestuurd. Hij noemt Joran telkens ‘schat’ en ‘lieverd’ en zegt zich niet voor te kunnen stellen dat Joran een slecht mens is.

Geldschieter

Eén van de grootste geldschieters blijkt de Brabander Roy B. te zijn. Hij heeft minstens 20.000 euro aan Joran overgemaakt. B. is een kennis van het ‘paranormale medium’ Robbert van den Broeke en zijn medewerker Stan P.

Roy B. gelooft net als hen in graancirkels en andere esoterische luchtfietserij. Crimesite benaderde Roy B. zaterdagavond telefonisch. Aanvankelijk gooide hij de hoorn op de haak, maar even later belde hij terug met deze verklaring:

Mijn rekening is misbruikt door Stan P., die in 2012 en 2013 toegang had tot mijn internet bankieren. Ik heb nooit zelf bedragen aan Joran overgemaakt en zou dat ook nooit doen. Het is heel vervelend dat dit nu in de publiciteit komt. Ik heb met Van den Broeke en Stan P. gebroken.

Update 4-aug-2017

Stan P. laat telefonisch aan Crimesite weten inderdaad de man te zijn die in de video met Joran chat. Maar hij ontkent de rekening van Roy B. te hebben misbruikt:

Dit is met toestemming van Roy B. gebeurd, op vrijwillige basis. Ik stond onder curatele vanwege een gokverslaving en mocht zijn rekening gebruiken. Hij was op de hoogte van de donaties die ik aan Joran deed. Ik vond het zielig dat Joran onder barbaarse omstandigheden in de gevangenis moet leven. Tegenwoordig heb ik geen contact meer met hem.

Zie ook:

‘Moordaanslag op Joran verijdeld’

‘Bekentenis’ Joran leidt niet tot doorbraak.

Joran bekent maar weer eens (VIDEO)

Waarom Joran geen deal 

Weer biedt Joran aan de waarheid te vertellen

‘Joran is afgeperst door getuige’

Leidy schenkt Joran dochter

Aankomst Joran in strafgevangenis (VIDEO)

Joran naar gevangenis zonder verlichting (VIDEO)