Eerste zaak met growshopwet: boete geëist

In een zaak tegen een man die spullen had voor wietteelt, heeft het Openbaar Ministerie woensdagochtend een boete van vijfduizend euro en een voorwaardelijke celstraf geëist. Sinds maart kan justitie verkopers en bezitters van apparatuur die bedoeld is voor grootschalige wietkweek vervolgen.

In de maanden daarna waren er tientallen invallen bij growshops, die spullen verkopen om wiet te telen. Ook ging de politie op bezoek bij andere eigenaars van apparatuur voor wietteelt. Onder meer in Valkenswaard, waar een bus vol filters en lampen werd gevonden. In de schuur van de eigenaar van de bus werd meer apparatuur voor wietkweek gevonden. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Cocaineverslaving

De man staat nu dus voor de rechter. Hij is cocaïneverslaafd, en de man zegt dat hij een flinke schuld heeft bij zijn dealer en dat hij daarom de dealer zijn schuur laat gebruiken. Als hij dat niet zou doen, zou zijn gezin gevaar lopen, aldus de man.

Justitie zegt dat het net zo goed mogelijk is dat hij zijn schuld afbetaalde door wiet te kweken. Daarom eiste de officier een geldboete. Woensdagmiddag is er nog een zaak rond de nieuwe growshopwet; volgende week zijn er nog twee.

Lees ook:

Rechter legt bom onder aanpak growshops