Enkelband 63 keer doorgeknipt in 2017

Volgens De Telegraaf knipten in het afgelopen jaar 63 veroordeelden en verdachten hun enkelband door om de wijk te nemen. Dat is 2,2 % van de mensen die in dat jaar een enkelband droegen en ruim twee keer zoveel dan in 2016.

2850 mensen

Dat blijkt volgens de krant uit eigen onderzoek en gegevens van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In totaal gaat het in 2017 om 63 (2,2 %) van de 2850 mensen die een enkelband droegen. In 2016 was dat getal 28 van de 2700 of wel 1,0 %. Drie personen die vorig jaar hun enkelband doorknipten staan inmiddels internationaal gesignaleerd. Elf doorknippers werden weer getraceerd en ingerekend.

Eén van de bekende gevallen is Cetin G. die eind 2016 zo op de vlucht sloeg en spoorloos is. Hij was veroordeeld voor het organiseren van een cocaïneimport van 8.000 kilo.

Onbegrijpelijk stom

Het aantal delinquenten of verdachten dat de enkelband verwijdert is dus klein.

Volgens advocaat Jan Vlug komt dat doordat gedetineerden aan het doorknippen van de enkelband nogal wat nadien zien zitten. Volgens Vlug leert de ervaring dat het ‘onbegrijpelijk stom’ is om de enkelband door te knippen. Overigens is het doorknippen van een enkelband strafbaar. Vlug:

Het levert (in sommige gevallen jarenlange) extra gevangenisstraf op, vaak in een strenger regime dan waar men zat, met disciplinaire sancties als plaatsing in een strafcel, intrekken verlof, e.d. Daarnaast kan er worden vervolgd wegens vernieling.

Voorwaarden

Als een delinquent de enkelband doorknipt en de benen neemt kan dat leiden tot het stopzetten van Vervoegde Invrijheidstelling (VI). Het komt veel voor dat ex-gedetineerden tijdens hun VI met en enkelband thuis zitten. Aan het gebruik van de enkelband zitten overigens vaak voorwaarden gekoppeld, zoals een verbod op drank- of drugsgebruik, behandeling, gebiedsverboden, contactverboden of deelname aan een programma van de Reclassering.