Extra onderzoek naar Kasteelmoord

De drie verdachten die worden verdacht van het geven van de opdracht voor de moord op kasteelheer Stijn Saelens komen nog niet voor het assisenhof. Het parket wilde de verdachten voor de juryrechtbank brengen, maar de raadkamer in Brugge heeft besloten dat er extra onderzoek gedaan moet worden naar de tweede uitvoerder.

Een van de schutters zou een man uit Eindhoven zijn geweest. Hij overleed voordat hij opgepakt kon worden. De advocaten van Peter en André Gyselbrecht, de schoonvader en -zoon van Saelens, willen dat er meer onderzoek wordt gedaan naar een mogelijke tweede schutter.

De raadkamer van Brugge vindt dat de verdediging daarin gelijk heeft. Daardoor kan het proces tegen Peter en André Gyselbrecht en de derde verdachte, Pierre Serry, nog niet beginnen. Het parket is het niet met de uitspraak eens, en gaat tegen de beslissing in hoger beroep. De advocaten van de verdachten pleiten dat het om juridische redenen onmogelijk is om in hoger beroep te gaan, en gaan pleiten voor onontvankelijkheid van het Kamer van Inbeschuldigingstelling.

Schutter kreeg tienduizenden euro’s

De advocaten van vader en zoon Gyselbrecht wilden eerder al dat er onderzoek werd gedaan naar een betaling aan de al bekende schutter. Dat is Ronnie van Bommel uit Eindhoven, die inmiddels is overleden aan kanker. Zijn dna werd gevonden in het kasteel. Er werd ook een tweede dna-spoor gevonden, waardoor het vermoeden bestaat dat er een tweede schutter was.

Van Bommel zou tienduizenden euro’s hebben gekregen voor de moord. De advocaten wilden dat daar extra onderzoek naar wordt gedaan, omdat het een cruciale wending aan het proces zou kunnen geven. Gyselbrecht zegt namelijk dat hij heeft gevraagd om zijn schoonzoon ‘een lesje te leren‘. Als blijkt dat de uitvoerders zijn betaald, zou dat er op kunnen wijzen dat Gyselbrecht opdracht tot een moord heeft gegeven. Het verzoek tot onderzoek werd echter afgewezen, omdat het te laat was ingediend.