Familie kroongetuige ziet ‘erkenning’ in rapport Onderzoeksraad (UPDATE3)

De familie van de doodgeschoten Reduan (41), die werd vermoord in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord door een man die zich voordeed als een sollicitant, heeft met instemming kennis genomen van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Reduan was de broer van kroongetuige Nabil B. die als vergelding werd vermoord omdat zijn broer was overgelopen naar justitie.

‘Voldoet niet’

In een verklaring zegt de familie ‘eindelijk erkenning te krijgen voor wat ons is overkomen’ en ook dat:

Het rapport bevestigt wat wij al vanaf het begin weten: het kroongetuigesysteem voldoet niet, brengt onschuldige levens in gevaar en het Openbaar Ministerie is nalatig geweest aangaande onze veiligheid. Voor ons heeft dit zeer grote gevolgen gehad. Wij zijn allereerst drie mannen verloren die ons dierbaar waren. Daarnaast zijn onze zorgvuldig opgebouwde levens verwoest en hebben wij – na al die jaren – nog steeds geen uitzicht op een veilig, sociaal en zinvol leven. Wij voelen ons al de jaren in de steek gelaten door het Openbaar Ministerie en de Staat.

‘Als het OM beter zijn werk had gedaan had Peter R. de Vries nog geleefd’, zo reageerde Peter Schouten, advocaat van kroongetuige Nabil B. op het rapport van de Onderzoeksraad, voor de NOS-radio.

Hard over OM

De zoon van Peter R. de Vries, advocaat Royce de Vries, is blij met het ‘doorwrochte’ rapport van de Onderzoeksraad. Hij is in Het Parool hard over het Openbaar Ministerie:

Er moet een substantiële gedragsverandering plaatsvinden bij het Openbaar Ministerie. Justitie heeft drie procedures gevoerd om mijn vader de toegang tot de kroongetuige te ontzeggen. Die procedures heeft mijn vader allemaal gewonnen. Een daarvan een dag voordat hij werd neergeschoten. Terwijl mijn vader voor zijn leven lag te vechten in het ziekenhuis, stelde het Openbaar Ministerie zelfs nog hoger beroep in. Ik kan er geen andere reden voor bedenken dan dat het OM bang was met mijn vader het paard van Troje binnen te halen, omdat hij misstanden bloot zou kunnen leggen. Als je die inspanningen van het OM afzet tegen het gebrek aan inzet om Youssef Taghi (de inmiddels veroordeelde advocatenneef van Ridouan Taghi) de toegang tot de EBI te ontzeggen, dan trek ik de conclusie dat men bij het OM blijkbaar de eigen reputatie prioriteit maakt boven andere belangen.

Lessen trekken

Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, onderschrijft de aanbevelingen die de Onderzoeksraad aan het OM doet. Van der Burg vindt dat het OM ‘lessen kan trekken’. Het OM vindt het een goed idee om het stelsel Bewaken en Beveiligen nauw te betrekken bij de afweging om een kroongetuige in te zetten. Dat betekent dat voorafgaand aan een deal met een kroongetuige uitgebreidere veiligheidsanalyses worden gemaakt. In voorkomende gevallen kan de deal ook worden afgeblazen wanneer de veiligheid onvoldoende kan worden gewaarborgd.

Verbeteringen

Het stelsel Bewaken en Beveiligen gaat overigens op de schop. Ook de politie concludeerde al dat er teveel diensten op teveel locaties betrokken zijn bij beveiliging van personen en dat informatie beter moet worden gedeeld. Er komt een geheel nieuwe beveiligingsafdeling bij de politie waar 200 extra mensen gaan werken. Daar is 100 miljoen euro voor beschikbaar gesteld.