Filmster Kidman baseert tv-serie op werk Nederlandse forensische specialisten

Hollywood-ster Nicole Kidman (foto) gaat een tv-serie produceren die is gebaseerd op het werk van Selma en Richard Eikelenboom, de oprichters van het Nederlandse bedrijf Independent Forensic Services (IFS). Het echtpaar is als forensisch specialisten ook betrokken bij de ontwikkeling van Crime Farm, zoals de serie gaat heten.

Dat meldt het Amerikaanse blad Variety. Volgens het blad is de serie te beschouwen als een psycho-seksueel liefdesverhaal, waarin de 2 hoofdrolspelers tot het uiterste gaan om beruchte criminelen achter de tralies te krijgen. Welke acteur en actrice de forensische onderzoekers gaan spelen, is nog onduidelijk.

High-profile zaken

Het laboratorium van IFS wordt ook wel beschouwd als een concurrent van het Nederlands Forensisch Instituut. Sinds de oprichting in 2003 is het bedrijf betrokken geweest bij verschillende high-profile zaken in onder andere Nederland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië. Aanvankelijk was het bedrijf alleen in het Gelderse Hulshorst gevestigd. Inmiddels beschikt IFS over een tweede laboratorium in Denver, Colorado.

Vrijgesproken

IFS speelde onder andere een belangrijke rol in de zaak van oud-politieman David Cramm. De man was tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en twee jonge kinderen. Mede door het dna-onderzoek van Richard Eikelenboom werd de man na 13 jaar cel alsnog vrijgesproken. De forensisch expert vond het dna van een andere verdachte op de trui en het slipje van moeder Kim Camm en op het shirt van de dochter Jill Camm.

Kledingverkoopster

Het IFS was ook betrokken bij de Amerikaanse zaak van Tim Masters. De jongen werd op 15-jarige leeftijd gearresteerd voor de moord op de 37-jarige kledingverkoopster Peggy Hettrick in 1987 in Colorado. Haar stoffelijk overschot werd gevonden in een weiland, vlakbij de stacaravan waarin de tiener met zijn vader woonde. De politie verdacht de jongen van het misdrijf omdat hij gewelddadige, seksueel getinte tekeningen maakte. Na verhoren moest hij bij gebrek aan bewijs worden vrijgelaten. Twaalf jaar later werd Masters opnieuw aangehouden. Een psycholoog die de tekeningen op verzoek van een volhardende agent had bestudeerd, stelde dat deze door een moordenaar waren gemaakt. Hoewel er geen directe bewijzen waren, kreeg Masters een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Vanuit zijn cel bleef Masters, die volhield onschuldig te zijn, strijden voor eerherstel. Uiteindelijk raakte Richard Eikelenboom betrokken bij de zaak. Hij is onder andere deskundige in zogenaamde aanraaksporen, een specialisme dat in de VS nauwelijks wordt beoefend. Uit het onderzoek van Eikelenboom bleek dat er geen enkel spoor van Masters op de kleding van het slachtoffer zat. Wel vond Eikelenboom een dna-profiel van de ex-vriend van Hettrick. De twee hadden elkaar de avond voor haar dood gezien. Op basis van het onderzoek van IFS werd Tim Masters vrijgelaten.

Koen Everink

Het IFS  is ook regelmatig betrokken bij Nederlandse zaken. Zo werd het bedrijf ingeschakeld door de advocaat van oud-tenniscoach Mark de J., die inmiddels veroordeeld is voor de dood van zakenman Koen Everink. Het IFS stelde in een rapport dat Everink waarschijnlijk door meerdere personen om het leven zou zijn gebracht. De rechter ging daar echter niet in mee.