FIOD mag ook IMSI-catcher gebruiken

De FIOD, de opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst, krijgt waarschijnlijk de bevoegdheid om zelf IMSI-catchers in te zetten bij onderzoeken. Nu doet de FIOD dat ook al maar leent dan de spullen bij de Nationale Politie. Dat blijkt uit een “consultatie” van de minister van Economische Zaken. 

IMEI-nummer

Waarschijnlijk wordt het Besluit bijzondere vergaring van telefoonnummers gewijzigd en mag de FIOD nu zelf een IMSI-catcher inzetten. Met dat apparaat – dat feitelijk een laptop is – kan de politie van iemand die staat te bellen de unieke IMEI- en IMSI-nummers van een telefoon respectievelijk een nummer te pakken krijgen. Bij mensen die met prepaid-nummers bellen staat de naam van een verdachte niet geregistreerd en zo kunnen verdachten daarna via de provider toch worden getapt. Feitelijk verandert er niet veel met de uitbreiding van de inzetbevoegdheid naar de FIOD omdat de dienst die toch al inzette.

Locatie

Een IMSI-catcher doet zich voor als een gsm-mast en krijgt daardoor het IMEI en IMSI-nummer doorgespeeld. De politie mag ook een “stille” sms gebruiken in combinatie met een IMSI-catcher. Een smart phone stuurt na het ontvangen van een stille sms de locatie van een beller door.

Afluisteren

IMSI-catchers kunnen ook mobiele telefoons rechtstreeks afluisteren. Die bevoegdheid hebben politie en FIOD niet, behalve in noodsituaties zoals gijzelingen. Ook mag de politie de IMSI-catcher niet zomaar gebruiken om telefoonverkeer in een bepaalde lokatie plat te leggen. De diensten AIVD en MIVD hebben veel ruimere bevoegdheden. Er is overigens een Android-app die IMSI-catchers signaleert of die waterdicht is, is de vraag.

Zie ook:

Middel tegen gsm-afluisteren op de markt

Politie mag ‘stille sms’ gebruiken

Gsm-afluisteren vanuit de lucht

Politie peilt met stille sms