Fors mindere straffen voor overval Leiden

Het gerechtshof in Den Haag heeft de 24-jarige Issam E. veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en acht maanden. Eerder legde de rechtbank twaalf jaar op. Het gerechtshof acht bewezen dat de verdachte samen met Haci Y. en de in 2013 vermoorde Rida Bennajem (foto) juwelier Hasgold in Leiden heeft overvallen.

Geschoten

Bij de overval waren ook klanten aanwezig. Tijdens de vlucht zijn omstanders op straat bedreigd met een vuurwapen, is de juwelier die de daders achtervolgde beschoten, en zijn ook twee ter plaatse gekomen politieagenten beschoten. Het gerechtshof legt aan E. een lagere straf op: ‘mede gelet op het tijdsverloop en de relatief jeugdige leeftijd van de verdachte ten tijde van het plegen van de feiten’. Op het moment dat E. door de rechtbank werd veroordeeld was hij 22 jaar. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep twaalf jaar geëist.

Vier jaar

Het gerechtshof heeft de 24 jarige medeverdachte Y. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier  jaar en negen maanden, voor dezelfde gewapende overval en het bedreigen van omstanders op straat. De rechtbank had deze verdachte al vrijgesproken van het schieten op de politieagenten en het hof heeft datzelfde gedaan ten aanzien van het schieten op de juwelier omdat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte op de hoogte was van het feit dat de medeverdachte die heeft geschoten een vuurwapen bij zich had. Eerder legde de rechtbank hem acht jaar op.

Rida Bennajem was op het moment van het vonnis van de rechtbank voortvluchtig en stond op de Nationale Opsporingslijst.

Lees het arrest in de zaak E. en het arrest in de zaak Y.