Frauderende aanklager meldde nevenfunctie niet

De fraude-aanklager Matthieu van S. (54) die wordt verdacht van belastingfraude, heeft twee weken na zijn aanstelling een bedrijf opgericht om een restaurant in Hilversum te exploiteren, zonder dat hij dat bij het OM heeft gemeld. Het is bij het OM wel verplicht om nevenfuncties te melden. Het bedrijf richtte zich ook op het beleggen, verstrekken en beheren van gelden.

Dat meldt NRC Handelsblad. Drie jaar geleden werd Van S. op non-actief gesteld. De FIOD doet onderzoek wegens belastingfraude, die hij in zijn vorige baan als advocaat zou hebben gepleegd. Het gaat om geknoei rond de inkomsten- en vennootschapsbelasting. De verdachte heeft tonnen in buitenlandse vennootschappen gestoken.

Na 2,5 jaar ontslagen

Ook zijn nevenfunctie als vennootschapsbestuurder en horecabaas is ondergebracht in het buitenland, in de Portugese firma OnderSTeboven. Zelf zegt Van S. alle nevenactiviteiten ‘keurig te hebben gemeld’, maar sinds 1 januari is hij ontslagen wegens ‘zeer ernstig plichtsverzuim’. De 2,5 jaar die hij op non-actief stond, ontving hij nog gewoon salaris.

Van S. zegt dat hij geen belastingfraude heeft gepleegd. Hij heeft een procedure aangespannen tegen de Belastingdienst, maar vorige maand gaf het hof in Arnhem hem ongelijk. Hij overweegt nu in cassatie te gaan. Het OM wil nu Van S. voor de strafrechter dagen. Er worden op verzoek van Van S. getuigen gehoord bij de rechter-commissaris.