Advocaat Weski: geheimhoudingsofficier van justitie van de zaak gehaald (UPDATE)

De advocaat van de verdachte advocaat Inez Weski heeft gezegd dat de officier van justitie die moest oordelen over de geheimhouding van stukken die bij de inval bij Weski in beslag zijn genomen, van de zaak is gehaald. Deze week werd bekend dat er bij die inval informatie uit de computer van Weski door die officier van justitie zou zijn gedeeld met andere officieren van justitie. Het Openbaar Ministerie verklaarde dat er geen dossiers van Weski waren doorgegeven. Volgens Febe Schoolderman, de advocaat van Weski, hebben ook ‘rechters verklaard dat geen dossiers van cliënte ter beschikking zijn gesteld aan het OM.’ Alle in beslag genomen informatie is volgens haar in handen van de rechters.

Vernietigd

Volgens Schoolderman hebben rechters de opdracht gegeven aan het Openbaar Ministerie om de informatie waarover het OM niet mag beschikken onmiddellijk te vernietigen. De rechtbank heeft de betrokken geheimhoudersofficier van justitie van deze zaak gehaald en beslist dat er geen nieuwe wordt aangesteld.

De verklaring van Schoolderman betekent dat er geen dossiers, maar kennelijk wel vertrouwelijke informatie, van Weski is doorgegeven binnen het Openbaar Ministerie. Deze moet dan nu direct worden vernietigd van de rechtbank.

Volgens het FD gaat die informatie om drie processen-verbaal van bevindingen die zijn opgemaakt na de inval bij Weski.

Schoolderman wil verder niet reageren op vragen.

Criminele organisatie

Weski is op 21 april opgepakt op verdenking van onder meer deelname aan een criminele organisatie die zich richt op drugshandel en witwassen, met haar cliënt Ridouan Taghi. Ze zou een rol hebben gespeeld in het doorgeven van informatie van en naar Taghi terwijl die in de EBI in beperkingen zat.

Op de dag van haar arrestatie zijn haar kantoor en woning doorzocht. In juni is ze op vrije voeten gesteld.

“Geheimhoudersofficier”

Maandag kwam via het FD naar buiten dat er vertrouwelijke stukken bij Weski in beslag zijn genomen, onder meer over cliënten. Die informatie zou door de zogeheten geheimhoudersofficier van justitie zijn doorgegeven aan de zaaksofficier van justitie die de strafzaak tegen Weski behandelt. Ook die officier van justitie zou de informatie weer hebben gedeeld.

Het OM en de rechters hebben verklaard dat geen dossiers van Weski ter beschikking zijn gesteld aan het OM, aldus de advocaat van Weski.

Filteren

Een geheimhoudingsofficier is door de rechter-commissaris aangesteld en moet informatie van advocaten die vertrouwelijk moet blijven filteren, en verder niet doorgeven en geheim houden.

Het ANP schreef dat de rechtbank eerder in een kort geding bepaalde dat een rechter-commissaris in bepaalde situaties een geheimhoudersofficier kan inschakelen zolang het verschoningsrecht maar niet in het geding komt.

Aangewezen personen

Weski eiste dat alleen door haar aangewezen personen de bestanden zouden moeten bekijken en beoordelen.

De kort geding rechter bepaalde volgens het ANP niet in de positie te zijn om de rechter-commissaris aan te sturen. Daarop ging Weski naar het gerechtshof.

Verder verspreid

Bij het gerechtshof kwam naar voren dat de geheimhoudingsofficier de informatie uit Weski’s computer verder had verspreid binnen het Openbaar Ministerie, geheel tegen de voorschriften en de wet in.

Weski betoogde voor het gerechtshof dat haar recht op een eerlijk proces hierdoor in het geding was gekomen.

Later beoordelen

Maar het hof schrijft in het arrest dat de rechtbank die haar strafzaak behandelt uiteindelijk maar moet beoordelen of Weski’s recht op een eerlijk proces met voeten is getreden. Het hof bekrachtigde het vonnis van de kort geding rechter. Een motivatie volgt later.

Wanneer de eerste openbare zitting in de zaak tegen Weski plaatsvindt heeft de rechtbank nog niet bepaald.