Gezochte Nederlander gearresteerd in Guyana (UPDATE)

Gezochte Nederlander gearresteerd in Guyana (UPDATE)

In Guyana, het buurland van Suriname, is een 50-jarige Nederlander opgepakt die sinds 2019 voortvluchtig was en wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige cocaïnehandel. Dat melden verschillende media in het Caraïbisch gebied. De man werd gezocht door Interpol, in 2018 had Italië een arrestatieverzoek uit laten gaan.

Georgetown

De aangehouden man werd geïdentificeerd als Vitesh Jamnapersad G., met Nederlandse nationaliteit. Hij is maandag in het uitgaansgebied van Georgetown opgepakt. G. woonde in Georgetown en had een winkel in een winkelcentrum in Duke Street, Kingston, Georgetown. Zijn advocaat Michel van Stratum heeft de aanhouding bevestigd.

Pollino

Er was in Guyana een tip binnengekomen over een mogelijke verblijfplaats van G. in dat land.

In 2018 had Italië een arrestatiebevel uitgevaardigd in een groot onderzoek naar verschillende ‘Ndrangheta-verdachten. G. stond met een Red Notice gesignaleerd bij Interpol sinds 12 november 2019.

G. was een verdachte in het internationale onderzoek naar de ’Ndrangheta: “Pollino”. Tijdens een actiedag op 5 december 2018 deden honderden politiemensen in Nederland, Suriname, Italië, Duitsland en België invallen tegen ’Ndrangheta-verdachten. Die maffia-organisatie wordt gezien als de grootste in Italië en als hoofdrolspeler in de intercontinentale cocaïnehandel. In Nederland was er onder meer een politie-inval in een restaurant in Limburg.

Tijdens de actiedag werd in Nederland gezocht naar G., maar werd hij niet aangetroffen.

Houthandelaar

Een van de concrete verdenkingen tegen G. is dat hij in Guyana in contact stond met een houthandelaar en mede verantwoordelijk zou zijn voor een aantal transporten van enkele honderden kilo vanuit Brazilië, Guyana en Colombia naar Rotterdam en Antwerpen.

Uitbundig

Het onderzoek Pollino is al in 2014 aangevangen en handelt over internationale cocaïnehandel naar Europa, vanuit onder meer Brazilië, Guyana en Suriname. Er zijn in het gehele onderzoek meer dan 4.000 kilo’s cocaïne in beslag genomen.

Advocaat Van Stratum: ‘Het is onjuist dat, zoals nu uitbundig in de media wordt beweerd, mijn cliënt lid zou zijn van de ’Ndrangheta. Die suggestie maakt de zaak tegen mijn cliënt groter dan dat hij is. Hij herkent zich niet in de beschuldigingen.’

In Nederland deed het landelijk parket een onderzoek waarin ook G. voorkwam. Volgens advocaat Van Stratum is nu de vraag of Nederland of Italië uitlevering zullen verzoeken en of dat verzoek zal worden ingewilligd.