‘Gezochte plofkraker zat gewoon in cel’

Nabil S. (32) is voortvluchtig en per verstek veroordeeld tot achttien jaar cel. Hij zou betrokken zijn geweest bij het schieten op Belgische agenten na een plofkraak in Breda. Volgens advocaat Luk Delbrouck zat S. ten tijde van het onderzoek naar de schietpartij voor een ander misdrijf zes weken in een Nederlandse cel. Dat bleef onopgemerkt. 

‘Pas anderhalve maand voor het einde van het onderzoek stond hij gesignaleerd’, zegt advocaat Delbrouck in de Gazet van Antwerpen. ‘Op dat moment was al langer bekend dat hij de vierde man was.’ Naast S. zijn drie mannen in het Belgische Turnhout veroordeeld tot lange celstraffen, van achttien tot twintig jaar. Het gaat om Achraf L. en Abdelaziz A. uit Amsterdam en Aymad A. uit Driebergen. Zij zitten wel in de cel.

Niet juist

Volgens een woordvoerster van het parket van Turnhout is de bewering van Delbrouck niet juist. ‘De naam van de vierde verdachte was niet vanaf dag één bekend. Het dna-onderzoek heeft geruime tijd in beslag genomen’, zegt ze tegen de Gazet van Antwerpen. ‘Op het moment dat de onderzoeksrechter over voldoende aanwijzingen van schuld beschikte, is een Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven. Had de verdachte op dat moment nog in een Nederlandse cel gezeten, dan had Interpol dat zeker opgemerkt.’

DNA

Nabil S. kwam op de radar van de politie nadat zijn dna was aangetroffen op een sigaret die werd gevonden in de gestrande vluchtauto van de plofkrakers. De Audi A4 reed leek op een spijkermat bij Turnhout (foto). Drie plofkrakers werden kort daarna aangehouden. S. wist te ontkomen.