Gijzelaar Apple Store was Bulgaarse man (UPDATE5)

De gijzelaar die woensdag werd vastgehouden in de Apple Store was geen Brit, zoals eerder gemeld, maar een Bulgaar, aldus de politie woensdag. Op de persconferentie van woensdagnacht zei hoofdcommissaris Frank Paauw van de Amsterdamse politie dat de man in een split-second had gehandeld toen er om 22.30 water werd gebracht. Hij sprak van een heldhaftig optreden van het slachtoffer.

Verschillende Amsterdammers zeggen aan Crimesite de gijzelnemer te hebben herkend als iemand die in stadsdeel Westerpark woont. Hij zou al enige weken onrustig zijn geweest en al hebben gesproken over een actie tegen Apple. Hij zag volgens die bronnen een complot waarin het bedrijf betrokken was. Maar de politie heeft dit niet bevestigd en geen nadere informatie over de verdachte gegeven, ook niet of hij in eerder in contact was geweest met de geestelijke gezondheidszorg. Wel zeker is dat de man eerder is veroordeeld in een wapenzaak.

Handvuurwapen

De man die in de Apple Store aan het Amsterdamse Leidseplein de klant had gegijzeld had twee vuurwapens bij zich. Volgens de politie eiste de man 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrijgeleide.

De man droeg een bomgordel met explosieven maar die stonden niet op scherp, zo heeft de driehoek van politie, burgemeester en Openbaar Ministerie woensdagmiddag gezegd. De gijzelnemer is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht nadat hij was aangereden door een politieauto en door een robot met camera’s was geïnspecteerd op explosiegevaar.

Kast

De Amsterdamse hoofdcommissaris Frank Paauw zei op een persconferentie dat de man zichzelf dreigde op te blazen.

De eerste prioriteit van de politie was om vast te stellen hoeveel mensen zich nog in het pand bevonden en die in veiligheid te brengen. Op verschillende plaatsen waren nog mensen aanwezig toen de actie van de gijzelnemer begon. Uiteindelijk zijn zo’n 70 mensen uit het pand in veiligheid gebracht. Op de begane grond blijken zich de gehele tijd vier mensen te hebben schuilgehouden in een kast. De politie had de indruk dat de man niet wist hoeveel mensen er nog binnen waren.

Beschoten

Toen de eerste agenten op de Apple Store afkwamen zijn die door de dader beschoten. De agenten raakten niet gewond.

De gijzelnemer is een 27-jarige Amsterdammer die al bekend was bij de politie door veroordelingen voor de Wet wapens en munitie. Hij was aanspreekbaar toen hij per ambulance zwaargewond naar een ziekenhuis werd gebracht. De politie deed in de nacht van woensdag op twee plaatsen doorzoekingen in panden waar de man regelmatig verbleef.

Water

De bevrijding kon tot stand komen doordat de man om 22.30 om water had gevraagd. Dat werd buiten bij de drempel van het pand bezorgd. De gijzelaar maakte toen van de gelegenheid gebruik om weg te rennen, de gijzelnemer rende achter hem aan. Daarna reed een politieauto de man aan. De Rijksrecherche doet onderzoek naar deze aanrijding, dat is gebruikelijk als de politie een “geweldsmiddel” inzet, aldus de hoofdcommissaris.

De strategie van de politie was in eerste instantie om de man uit te putten. Paauw zei ook dat was besloten om als dat nodig zou zijn de man van afstand ‘gericht’ uit te schakelen.

Onderzoek moet uitwijzen of de man alleen handelde, de politie vermoedt van wel, maar dat is nog niet vastgesteld.