‘Goede vriend Benaouf A.’ aangehouden

De 39-jarige Abdelghafour L. uit Bergen op Zoom is woensdag jl als negende verdachte van de verijdelde helikopterontsnapping in oktober 2017 aangehouden. Hij meldde zich zelf bij de politie. Volgens Het Parool is Abdelghafour L. een goede vriend van Benaouf A.  

A. moest worden bevrijd uit de gevangenis van Roermond. Dat zou gebeuren via een helikopter waaruit een touw met een autoband zou worden gegooid. De ontsnappingspoging mislukte, omdat de politie er lucht van had gekregen. L. zou de ontsnappingspoging hebben gecoördineerd. De Colombiaanse helikopterpiloot heeft hem ook aangewezen als degene die de touwtjes in handen had. L. is ook een neef van Fransman Jaouad Aaros (30), die op de dag van de verijdelde ontsnappingspoging tijdens een hectische achtervolging werd doodgeschoten.

Vrienden

Abdelghafour L. en Benaouf A. zouden al langere tijd vrienden zijn. Ze werden samen met nog een derde man in oktober 2013 in Rotterdam opgepakt toen A. werd gezocht voor de liquidatie van Najeb Bouhbouh in Antwerpen. Nadat Benaouf A. was veroordeeld tot 12 jaar cel, was L. een van de trouwste bezoekers van A. in de gevangenis.

De inhoudelijke behandeling van de ‘heli’-zaak dient op 11, 12, 13, 17 en 18 september in de rechtbank in Amsterdam. Ook Abdelghafour L. staat dan terecht.