‘Grote woorden door verdediging in zaak Wiersum’

De officieren in de zaak van de moord op Derk Wiersum vinden dat de advocaten in de zaak ‘grote woorden’ hebben gebruikt in hun pleidooien ter verdediging van verdachten Giërmo B. en Moreno B.

Kaliber

Justitie vond tijdens de zitting in de zaak van de moord op Wiersum dinsdag dat de raadslieden in hun pleidooien ‘grote woorden’ gebruikten, die de vraag oproepen of daar wel goed over is nagedacht.

Ze doelden daarbij onder meer op de woorden van Jacques Takema, de advocaat van Giërmo B., die de aantijgingen van het OM te dun vindt. ‘Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in een ander rechtstelsel dan het mijne’, stelde hij.

Tegenover Crimesite licht hij dit toe: ‘Het opsporingsonderzoek was zeer uitgebreid en diepgravend’, stelt Taekema. Maar de aanklacht waar het OM vervolgens mee komt, vindt hij niet meer dan een “scenario”.

De raadsman: ‘Het Openbaar Ministerie komt met een requisitoir vol aannames en veronderstellingen. Dat is in deze fase niet conform het Nederlandse strafprocesrecht. Het OM moet aangeven wat het bewezen acht, met feiten. Het suggereert aanwezigheid van mijn cliënt op de PD, zonder daaromtrent vaststellingen te doen. ‘

Ook de woorden van de advocaten van Moreno B., Gerald en Machteld Roethof, vonden de officieren stevig gekozen. Dit ging over de uitspraak van hun zijde dat ‘de rechtstaat van binnenuit werd aangetast’. Dit omdat er nu volgens de raadslieden ‘op beperkte gronden levenslang werd geeist, mede ingegeven door recente gebeurtenissen.’

Deze raadslieden verwezen met die gebeurtenissen naar de beschieting en het overlijden van Peter R. de Vries op 6 juli.

Taekema: ‘Het Openbaar Ministerie wilde graag snel de uitvoerders berechten in de zaak Wiersum en andere betrokkenen mogelijk later. Ter zitting kunnen de officieren niet helder maken wie de uitvoerders zijn, maar eisen ze wel tweemaal levenslang.’

Misleiding

De advocaten gaven maandag aan dat justitie zich schuldig heeft gemaakt aan misleiding en dat politieonderzoek ‘de prullenbak in kan’.

Het OM vindt dat de uitlatingen niet passen bij ‘een zaak van dit kaliber, met deze ernst en deze gevolgen’, tekent het Algemeen Dagblad op. De officieren over het pleidooi van de advocaten een dag later: ‘Wij kunnen begrip opbrengen voor advocaten die stevig opkomen voor hun cliënten. Maar is over deze woorden nagedacht?’

De tekst gaat verder onder de reclame

Ontlastend

De advocaten vinden het bewijs in de zaak twijfelachtig.

De raadslieden van Moreno B. stellen onder meer dat de telefoongegevens van B. juist ontlastend werken, omdat op verschillende tijden juist op andere plekken is.

Ook zou uit taps niet blijken dat hij zich bezig heeft gehouden met de mogelijke voorbereiding van de moord op Derk Wiersum.

De advocaten van Moreno B. stellen ook dat de compositietekening van de mogelijke dader niet overeenkomst met het uiterlijk van zijn cliënt.

Zij vinden verder levenslang een te hoge straf voor de verdenking in een enkelvoudige moord. En in een zaak waarin de rechtsstaat volgens het OM in het geding is, moet de aanklager juist waterdicht bewijs hebben, aldus de advocaten.

Verdachte Moreno B. maakte als enige gebruik van zijn recht op het laatste woord. ‘Ik ben geen moordenaar’, zei hij tegen de rechter.

Uiterlijk

Advocaat Taekema van Giërmo B. wijst erop dat ooggetuigen een lange, smalle, kinderlijke figuur hebben gezien als schutter. ‘Dat kon mijn cliënt niet zijn geweest.’ B. zou ook als alibi hebben dat hij bij vrienden was, en slechts korte tijd afwezig bij hen.

De advocaten vroegen maandag om vrijspraak voor hun cliënten.

De rechtbank doet op 11 oktober uitspraak in deze zaak. Vanwege dat ongebruikelijk late tijdstip, bekijkt ze of deze datum vervroegd kan worden.