Hamza B. protesteert weer, maar zaak gaat nu door

De rechtbank in Marokko heeft besloten dinsdag de zaak tegen Hamza B., die wordt verdacht wordt van betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, door te laten gaan. De advocaten van de verdachten protesteerden opnieuw en wilden de zaak uitstellen, zoals al vijf keer eerder gebeurde.

Omdat Marokko geen onderdanen uitlevert, heeft het Openbaar Ministerie van Amsterdam de zaak overgedragen aan de Marokkaanse collega’s. De verdachte werd opgepakt in Marokko.

B. is inmiddels toe aan zijn vierde advocaat, en steeds als er een nieuwe kwam vroeg die extra tijd om zich in te lezen. Ook de laatste advocaat slaagde daarin; hij wist voor elkaar te krijgen dat de zaak werd uitgesteld tot dinsdag 23 december door demonstratief weg te lopen toen de rechter met de zaak wilde beginnen.

Dinsdag proberen de advocaten van B. opnieuw de zaak te vertragen, maar de rechtbank houdt nu voet bij stuk. Het is de eerste zitting waarop de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Hamza B. zou een van de schutters zijn die Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi heeft doodgeschoten. Ook wordt hij ervan verdacht te hebben geprobeerd op zijn vlucht twee politiemensen dood te schieten.

In Nederland zitten twee verdachten vast voor de liquidatie. Hun zaak begint in het voorjaar van 2015.