Handgranaat bij woning Limburgse misdaadverslaggever (UPDATE)

Bij de woning van misdaadverslaggever Jos Emonts (dagblad De Limburger) in Neer is zondagochtend een handgranaat aangetroffen. Emonts vond het explosief – dat op scherp stond – zelf bij zijn voordeur toen hij de hond uitliet en schakelde vervolgens de politie in.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief onderzocht en onschadelijk gemaakt. Buurtbewoners in de Acacialaan hebben uit voorzorg enkele uren hun huis moeten verlaten.

Hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger zegt ‘geschokt’ te zijn en noemt het ‘een aanval op de onafhankelijke journalistiek’. Hij wil op dit moment ook nog niet speculeren over een verband of mogelijk motief met het werk van de misdaadverslaggever. Oostra: ‘De veiligheid van onze collega en zijn gezin is onze allereerste prioriteit.’

Jos Emonts is al 43 jaar journalist en is inmiddels ongeveer tien jaar misdaadjournalist. Het is onduidelijk uit welke hoek de bedreiging komt. De laatste tijd schreef Emonts geregeld over Anthy P., die in september een moordpoging overleefde in Sittard.

Zelf zegt Emonts tegen De Limburger: ‘Ik ga ervan uit dat dit met mijn werk te maken heeft. Ik voel me dan ook als journalist bedreigd, niet als persoon. Ik vind het vooral erg dat het mijn familie en mijn buren raakt, niet voor mezelf.’

De politie onderzoekt het incident en het motief.